Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Ve Yapılması Gerekenler | rnc8.org

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Ve Yapılması Gerekenler

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Ve Yapılması Gerekenler
Gıda Zehirlenmesi 

Gıda zehirlenmesi belirtileri ve yapılması gerekenler mutlaka bilinmelidir. Kişilerin belirtileri bilerek dikkatli olması ve gıda zehirlenmesi vakaları ile karşılaştığında ne yapması gerektiğini bilerek bilinçli olması gereklidir. Kendi zehirlenen kişiler ise bunun gıda zehirlenmesi olduğunu çok daha çabuk anlar ve hayati bir durumda kalmaktan kurtulur.
Bozuk, son tarifi geçmiş, bakteri ve toksin üretmiş olan gıdaların yenmesi sonucunda gıda zehirlenmesi yaşanır. Gıda zehirlenmesi belirtileri 1 saat ile 48 saat arası görülebilir. Ülkemizde ilaç zehirlenmesi, balık ve tavuk zehirlenmeleri çok fazla yaşanmaktadır. Dışarıdan alınan gıdalar özellikle yaz günlerinde çok daha risk altındadır. Hamileler, yaşlılar ve çocuklar gıda zehirlenmesinden en çok etkilenen insan grubundadır.
Gıda zehirlenmesi her yıl 76 milyon kişi tarafından yaşanır.  Bu zehirlenmeleri yaşayan  350 bin kişi  ağır sonuçlarla atlatmakta yada hayatını kaybetmektedir. Hayatımızı devam ettirebilmek için beslenmek zorundayız ve beslenirken yediğimiz her şeye dikkat etmeliyiz.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Ve Yapılması Gerekenler

Yenen bozuk, bakteri üretmiş ve toksinli gıdalar kişinin zehirlenmesine neden olur. İlk 1 saat ile 72 saat içerisinde kendini gösterir. İlk belirtiler 4 saat içerisinde başlar ise kişi kusturularak zehir dışarı atılmalıdır. 4 saat sonrasında mideden bağırsaklara geçtiği için kişide bağırsak şikayetleri, ishal, karın ağrısı yaşatır. Bu dönemde de bağırsaklar zehri dışarı atmaya çalışır. Vücut zehirlendiğini anlar ve belirtiler vererek zehri dışarı atmaya çalışır. Burada yapılması gereken en önemli şey kusarak ve bağırsaklar yolu ile zehri atmaktır. Bunun dışında ishal kesici ve mide bulantısını kesmek için hiç bir ilaç kullanılmamalıdır. Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Besin zehirlenmeleri genelde mide bulantısı ve kusma şikayetleri ile başlamaktadır. Yenen bozuk gıdalar ürettikleri toksin ve bakteriler ile kişiyi zehirler. Bu zehri dışarı atabilmek için mide bu reaksiyonları verir. Bunu engellememek aksine kusmaya çalışarak zehri dışarı atmaya çalışmalısınız.
Karın ağrısı ve kasıklarda oluşan kramplar çok şiddetli olabilir.
Bir gün yada zehirlenmeden 4 saat sonrasında ishal, salyalı ve sıvı şekilde olabilir. İshal kanlı ve yeşil de olabilir. İshal kişilerde 3 ile 4 gün arası sürebilir.
Ateşlenme, baş ağrısı, halsizlik, bayılma hissi diğer belirtileri arasındadır. Kişi bir şey yiyip içmek istemez, ağzında garip bir tat olur.

Acil Müdahale Edilmesi Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
Bu belirtiler söz konusu ise hemen acil en yakın hastaneye gidilmelidir. Yada hasta hastaneye gidemiyecek durumda ise 112 acil servisi aramalısınız.
  • Hamilelerde gıda zehirlenmesi yaşanmakta ise
  • Sıvı kaybı yaşanıyor ise, çok kusma, çok ishal sonucu vücutta sukaybı yaşanmış ise
  • Kusarken kan gelmesi
  • Kanlı dışkılama
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Bilinç kaybı
  • Bayılma, baygınlık hali
  • Ateş düşürücüye rağmen geçmeyen ateş
  • Çocuklarda ve yaşlılarda görülen gıda zehirlenmeleri
  • 2 günden beri geçmeyen kusma ve ishal
  • Kanser tedavisi gören hastalar, böbrek hastaları, diyabetliler ve kronik hastalığı olan kişiler tehlike altında olabileceği için mutlaka doktora gidilmelidir.
    Gıda Zehirlenmesi Nedenleri

Gıda Zehirlenmesi Nedenleri

Besin zehirlenmelerine en çok neden olan şey hijyen kurallarına uyulmamasıdır. Alınan gıdaların iyi yıkanmaması, sebze ve meyvelerin üretimi esnasında yapılan ilaçların yıkanarak temizlenmemesidir. Gıdaları pişiren kişilerin el temizliğine, tezgah ve mutfak gereçlerinde temizlik kurallarına uyulmamasıdır. Özellikle hazır alınan gıdalarda temizlik şartlarına çok uyulmamaktadır. Hızlı çalışma gerektiren restoranlarda bir an önce yemekler yapılıp satıldığı için temizliğinden çok emin olunamaz.
Özellikle dolaplarda bekletilmesi gereken et, süt gibi ürünlerin açıkta bekletilmesi durumunda bakteri ve toksin üremektedir. Bu ürünlerle yapılan yemeklerde de gıda zehirlenmesi çok sık yaşanır. Yapılan yemeklerin ise açıkta kalması sonucu bozulmalar çok sık yaşanır.
Ülkemizde tavuk ve balık zehirlenmesi en çok rastlanan zehirlenme türleridir. Bu etler çok çabuk bakteri üretirler ve gerekli saklama koşullarına uyulmaz ise hemen zehirlenme yapabilir.
Konservelerin iyi şartlarda muhafaza edilememesi, kapağı açılmış, hava almış konserveler de zehirlenmeye neden gıdalar arasındadır.
Tarihi geçmiş olan yiyecekler yenmesi yada bu yiyecekler ile yemek pişirmek zehirlenme nedenleri arasındadır. 
Gıda Zehirlenmesinde Yapılması Gerekenler

Gıda Zehirlenmesinde Yapılması Gerekenler

Gıda zehirlenmesi belirtilerini kendinizde hissederseniz mutlaka kusmaya çalışın. Yakınlarınızdan birinde görürseniz onu kusturmaya çalışın. İşaret parmağınızı boğazınıza doğru sokun ve kusun. Tuzlu su içmekte kusmanıza yardımcı olur. 
Vücut zehri mutlaka dışarı atmaya çalışır. Kusarak yada bağırsaklara geldiğinde ishal olarak atar. Bu yüzden mide bulantısını kesmek için yada ishali önlemek amaçlı ilaç yada gıda alınmamalıdır. Vücut atabildiği kadar zehri dışarı atmalıdır.
Yenen gıdanın üzerinden dört saat geçtiğinde bağırsaklara inen gıda ishal yapacaktır. Bu yüzden bol su içilmeli ve vücudun su kaybetmemesi sağlanmalıdır.
Ateşlenme, halsizlik, baygınlık gibi ileri derece gıda zehirlenmesi belirtilerinde hemen doktora gidilmelidir. Kişi baygınlık geçirmiş ise mutlaka acil 112 aranmalıdır. Ambulans gelene kadar hasta yatırılmalı baş geriye doğru çekilerek dilin boğazı kapamaması sağlanmalıdır. Dil ileri çekilmeli kişinin nefes alması sağlanmalıdır. Mümkünse kusturulmaya çalışılmalıdır. Eğer kusturmayı başarırsanız ne kustuğuna bakınız. Belki ilaç zehirlenmesi  söz konusu olabilir. Eğer ilaç zehirlenmesi ise çevrede ilaç kutusu var mı bakılıp hangi ilacı içtiği tespit edilmeye çalışılmalıdır.
Hasta baygın ise mümkünse tansiyonu ölçülmeli ve nabzı alınmaya çalışılmalıdır. Tansiyon düşük ise ayaklar yukarı kaldırılmalı ve hasta üşüyor yada vücudu soğuk ise hemen battaniye ile örtülerek ambulans beklenmelidir.
Gıda zehirlenmesi yaşayan kişi ilk belirtilerden sonra 2 gün kusabilir, 2 ile 4 gün arası ishal devam edebilir. Baş ağrısı, karın ağrısı zehirlenmede çok yaşanır. Bol su içilmeli ve patates haşlaması, pirinç lapası, yoğurt, ayran, meyve suları gibi gıdalar yenmelidir. Yağlı, baharatlı yiyecekler yenmemelidir.
Balık zehirlenmesi yaşamış iseniz yoğurt asla yenmez. Balık içerisindeki üreyen bakteriler yoğurt, süt ve süt ürünleri içerisindeki yararlı bakteriler ile birleştiğinde zararlı bakterilere dönüşür ve hasta çok daha kötü bir duruma gelir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri yenmemelidir.
Hamilelikte gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi? Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok