Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi, Belirtileri Tedavisi? | rnc8.org

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi, Belirtileri Tedavisi?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi

Hamilelikte gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir çok önemli ciddi bir konudur. Gıda zehirlenmesi çoğu zaman basit geçirilen bir durum olsa da ağır gıda zehirlenmelerinde ölümle bile sonuçlanan durumlar söz konusu olur. Bakteri ve toksin üretmiş olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu gıda zehirlenmesi oluşur. Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması, bozulmuş yiyeceklerin yenmesi, kimyasal madde ve böcek ilaçları yediğimiz bu sebze ve meyve ile kişilere geçmesi gibi pek çok nedenle zehirlenmeler olmaktadır. Bir çok sebebe bağlı gelişen gıda zehirlenmeleri her yaşta kişilerin başına gelebildiği gibi hamilelikte de yaşanabilir.
Gıda zehirlenmeleri tek kişinin başına gelebildiği gibi bir çok kişiyi de aynı anda zehirleyerek toplu gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Her gıda zehirlenmesinin kuluçka dönemi vardır ve bu kuluçka dönemi her zehirlenmede farklılıklar gösterir. Kimi zehirlenmelerde kuluçka dönemi yarım saatte ile bir saat arası belirti gösterirken kimisinde 48 saati bulan kuluçka dönemi sonrası belirtilerini göstermeye başlar. Yani 2 gün önce yediğiniz bir yiyecek tarafından zehirlenmeniz iki gün sonra belirtilerini gösterebilir.
Gebelik zehirlenmesi ile gebelikte gıda zehirlenmesi birbiri ile karıştırılan iki konudur. Gebelik zehirlenmesi son derece önemli hamilelikte bilinmesi gereken çok ciddi bir konudur. Gebelik zehirlenmesi rahim yatağındaki kılcal damarların tahribatı ile oluşan hasar sonucu bebeğin beslenememesine denmektedir. Gebelik zehirlenmesi ciddi ve çok önemli bebeğin direk sağlığını etkileyen bir konudur. Gıda zehirlenmesi ise yenen yiyeceklerden annenin zehirlenmesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bu iki durumda hamilelikte yaşanan ciddi iki hastalıkdır. Biz sizlere bu makalemizde hamilelikte gıda zehirlenmesi bebeğe zarar verir mi, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağız.
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Her gıda zehirlenmesi belirtisi birbiri ile farklılıklar gösterir. En çok kusma, ateş, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve sindirim sistemi bozukluklarıdır. Bunun yanında üşüme, halsizlik, kanlı dışkılama, kas ağrıları da görülür. Ağır besin zehirlenmelerinde ise sindirim sistemi hastalıklarıyla birlikte sindirim sistemi aşırı zarar görür, felç ve ölüm riski vardır.
Belirtilerin görülme nedeni ise vücudun  bu zehri dışarı atmaya çalışmasıdır. Kusarak ve ishalle oluşan zehri bir an önce dışarı atmak isteyen vücut eğer bunu dışarı atamaz ise ciddi zarar görür. Bu belirtilerin yoğunluğu ve belirtilerin kişiden kişiye farklılıklar göstermesi alınan toksinin ve mikrobun derecesine ve kişinin hassasiyetine, vücudunun dayanıklılığına başlıdır. Hamilelikte ise kadınlar çok daha hassas bir yapıdadır. Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
En önemli olan belirtisi kusma ve ishaldir. Kişi kusarak midesindeki zehri dışarı atar. Bağırsaklara geçmiş olan gıdalar ise bağırsaklardan ishal ile dışarı atılır. Hastalanan kişideki ishal suludur ve 24 saat içerisinde en az 3-4 defa tuvalete gitme ihtiyacı duyulur. İshalde kan yada sümüksü bir mukus görmek ciddi enfeksiyon belirtisidir.
Hastalanan kişide karın ağrıları şiddetli yaşanır. Her tuvalete çıkışta, bağırsaklardan ishalle birlikte zehir atıldıkça kişi rahatlar ve ağrı azalır.
Ateş enfeksiyon belirtisidir ve gıda zehirlenmelerinde kişi ateşlenmektedir. Bir yandan üşür bir yandan da vücut ısısı artar. Hamilelikte ateşlenmenin fazla olması da bebeğe zarar verir.
Hamile iştah kaybına uğrar ve bir şeyler yemek istemez. Mide bulantısı ile birlikte görülebilen iştahsızlık tek başına da yaşanabilir. Genelde mide bulantısı görülen durumlarda kusma da çok yoğun yaşanır. Kusma zehirlenmenin ardından 1 gün kadar sürerken ishal ise çok daha uzun yaşanmaktadır.
Baş ağrısı, yorgunluk hissi ve halsizlik diğer belirtileridir. Hamile olan anne neredeyse elini bile kaldıramayacak kadar dermansız kalabilir. Halsizlik ve dermansızlık kişide su kaybından  dolayı yaşanabilir. Hamile için sıvı kaybı ciddi önem taşımaktadır.

Hamilelikte Sıvı Kaybı Belirtileri

Hamilelikte sıvı kaybı ciddi tehlike yaratan bir durumdur. Bebek için önem taşıyan sıvı kaybı yaşandığında hamile hemen doktora götürülmelidir. Kusma ve ishal sıvı kaybı yaşanmasına neden olan durumlardır. Hafif sıvı kaybı yaşanması bol su içilerek telafi edilebilir. Ciddi olan sıvı kayıplarında ise anneye tedavi uygulanması, serum takılması gereklidir.
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Sersemlik ve yorgunluk hissi
  • Kaslarda ağrı ve krampların oluşması
  • Çok az idrara çıkma oluşması

Şiddetli Sıvı Kaybı Belirtileri

  • Enerji düşmesi ve şiddetli yorgunluk hissi
  • Zayıflık, güçsüzlük
  • Zihin karışıklığı ve hatırlama güçlüğü
  • Baygınlık hali
  • Komaya girme
  • Kalp atışının hızlanması
Aşırı su kaybı yaşayan gebelerin hayati durumu ve bebeğin sağlığı tehlike altındadır. Bu ciddi durum karşısında gebe acil doktor müdahalesine ihtiyaç duyar. Hemen en yakın hastaneye gidilmelidir.
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Nedenleri

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Nedenleri

Virüs, mikrop ve bakteriler temiz olmayan ortamlarda üreyerek çoğalırlar. Pis ortamlarda hazırlanan yemeklere bu bakteri, mikrop ve virüsler bulaşarak gıda içerisinde ürerler. Bu yenen yemeklerden yendiğinde kişiye geçer ve gıda zehirlenmesine neden olur. Yemek yapan kişilerin el temizliğine özen göstermemesi de buna nedendir. Özellikle hazır yenen restoran gibi yerlerdeki mutfak elemanlarının ve ekipmanlarının temizliği çok önemlidir. Ellerin güzel yıkanmaması, sebze ve meyvelerin temizliğine yeterli dikkat edilememesi buna sebeptir. Gıda zehirlenmesine neden olan bir çok neden vardır.
Et ve süt ürünlerinin yeterli pişirilmemesi sonucunda gıda zehirlenmeleri sıklıkla yaşanır. Hazır satılmak üzere hazırlanmış olan yiyeceklerde pişirme sürelerine çok dikkat edilmemesi de bir diğer nedendir.
Özellikle buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerin ev sıcaklığında bekletilmesi sonucu bakteri üremesi çok olur. Yapılan yemeğin buzdolabına konmadan bekletilmesi ve bu yemeğin yenilmesi zehirlenme nedenidir. Yaz sıcaklarında zehirlenmeler genelde bu nedenden dolayı yaşanır.
Enfeksiyonlu hastalık geçiren kişinin temizliğine dikkat etmeden yaptığı yemeklerden dolayı da bu zehirlenme yaşanabilir.
Kimyasal atık ve zehirlerin yiyecekler üzerinde kalması da bir diğer nedenlerdendir.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamile olan kişilerde de gıda zehirlenmesi yaşama riski vardır. Açıkta satılan yiyeceklerden yemek, bozulmuş gıdalar, temizliğine dikkat edilmeden hazırlanan yiyecekler, tam pişirilmemiş etler, buzdolabında saklanması gereken ama açıkta bırakılarak bakteri üretmiş yiyecekler hamilelerde de zehirlenme nedenlerindendir. Hamileler de zehirlenme nedeni ile su kaybı çok yaşanır. Bu yaşanan su kaybı ise bebek için ciddi risk demektir. Yaşanan su kaybı bebeğin sağlığını kötü etkilediği için annenin içi almasa da kussa da yudum yudum da olsa su içmesi gereklidir. Hafif atlatılan bir zehirlenme yaşansa bile  mutlaka doktora yada en yakın hastaneye gitmesi gerekir.
Gıda zehirlenmesi direk olarak çoğu zaman bebeği etkilemez. Su kaybının etkisi çok daha fazladır. Fakat ertelenen zehirlenmede bakteri üremesi sonucu anne hastalanır ise bu da bebeği dolaylı yoldan etkiler. Kanda oluşan bir mikrop üreyerek bebeğe geçebilir. Bu nedenle mutlaka hafif gıda zehirlenmelerinde de doktora giderek kan, idrar ve dışkı tahlillerinin yapılması gereklidir. Anneye geçen her mikrop, bakteri, virüs ve toksin dolaylı yollardan da olsa bebeğin sağlığını kötü etkiler.
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Kaybedilen suyun takviye edilmesi hamile anne için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle anneye serum takılır ve kaybettiği sıvı takviye edilmeye çalışılır. İdrar, gayta ve kan tahlilleri yapılarak yaşanan zehirlenmenin neden kaynaklı olduğu bulunur. Mikrop ve bakteri üremesine karşı ilaç takviyesi ile bebeğin zarar görmemesi sağlanır.
Bu dönemde anneye zorla bir şeyler yedirmeye çalışmak yada kusmasını önlemeye çalışmak çok yanlıştır. İshal kesici ilaç yada gıda vererek ishali önlemeye de çalışmak yanlış bir tedavi şeklidir. Gebe mümkün olduğunca ishal ve kusarak mikrobu dışarı atmalıdır. Mikrop vücuttan atıldıkça tedavi çok daha başarılı olurken, annenin de bu durumdan etkilenmesi azalmış olur.
Yudum yudumda olsa meyve suyu yada su içilmeli ve sıvı alınmalıdır. Sıvı almak bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Koldan serum takılarak ve sıvı gıda alınarak beslenilmelidir. Bol bol kusulmalı ve mikrop dışarı mümkün olduğunca atılmaya çalışılmalıdır.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Alınacak Önlemler

  • Et, süt, balık gibi gıdaların güvenilir yerlerden alınması ve pişirirken iyice pişirilmeden yenmemesi gerekir. Tavuktan zehirlenme çok sıklıkla yaşandığı için tavuk alındığı gün tüketilmeli ve iyi pişirilmelidir.
  • Özellikle paketlenmiş olan gıdaları alırken son kullanma tarihine iyi bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçen hiç bir ürün tüketilmemelidir.
  • Tarım Ve Köy Köy İşleri Bakanlığı onaylı gıdaların alınması önerilir.
  • Sütlerde bakteri çok ürediği için özellikle hamilelikte açık süt alınmamalı, pastörize edilmiş olan kutu sütler içilmelidir.
  • Yumurta alırken kırık, çatlak ve kirli yumurta almayınız. Pis yumurtaları yıkamadan kaynatmamalısınız. 
  • Dondurulmuş gıda aldığınız zaman bir an önce buzluğa kaldırmalı buzu çözülen gıdaları ise buzluğa yeniden koymamalısınız. 
  • Konservede üreyen çok ciddi bir virüs vardır ve bu virüsün ölümcül etkileri çok fazladır. Bu nedenle kapağı şişmiş, açılmış konserveleri almayın. Tanımadığınız markaların konservelerini kullanmayınız. Mümkün ise hamileliğiniz boyunca hazır konserve tüketmeyiniz.
  • Çeşmelerden yada açık suları içmeyiniz. Emin olmadığınız suları hiç bir şekilde tüketmeyiniz.
  • Özellikle yaz aylarında hamilelerin dışarıda hazırlanmış yiyeceklerden uzak kalması çok önemlidir. İhtimal doğrultusunda bile olsa nasıl hazırlandığını bilmediğiniz hiç bir gıdayı tüketmemelisiniz.
  • Yemekleri pişirdikten sonra buzdolabına koyunuz ve tekrar tekrar ısıtmayınız. Yemeği yiyeceğiniz kadarını tabağınıza alarak ısıtıp o şekilde tüketmelisiniz.
  • Tahıllar ve bakliyatları nemli ortamlarda bulundurmamalı kuru yerlere koymalısınız.
  • Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak kimyasal atıklardan çok iyi arındırmalısınız.
  • Yemek pişireceğiniz zaman özellikle tezgahın temizliğinden emin olun. Kesme tahtasını çok iyi yıkayarak kullanın. Ellerinizi iyice yıkadıktan sonra yemeklerinizi hazırlayın.
  • Mantar zehirlenmeleri çok fazla olduğu için özellikle hamilelikte bilmediğiniz bir mantar türünü yememelisiniz.
    Hamilelikte Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Öncelikle kusarak zehrin atılması çok önemli olduğu için annenin kusmasını önlemeye çalışmamak gerekir. İshal ve kusma en iyi tedavi yoludur. Vücut zaten otomatik olarak bu zehri dışarı atmaya çalışır.
Bol su içilmeli ve sıvı besinlerle sıvı takviyesi yapılmalıdır.
Anne kendine geldiğinde, artık kusma eylemi bittiğinde bir an önce toparlanması için haşlanmış gıdalar yedirilebilir. Haşlanmış ve yağsız gıdalar olmalıdır. Yoğurt bu dönemde yedirilebilecek en iyi gıda türüdür. Haşlanmış patates gibi sebzeler anne için çok uygundur.
Vitamin ve mineral alabilmek için bol meyve ve meyve suyu tüketilmelidir. Maden suyu içilmeli, kola gibi meşrubatlardan uzak kalınmalıdır.

Hiç yorum yok