Fazla Kiloların Baş Düşmanı: Ketojenik Diyet
Teknoloji geliştikçe, hayat ne kadar da kolaylaşıyor değil mi? Bir tıkla market alışverişini yapabilir veya istediğin kazağı kapında bulabilirsin. Hatta evinden bile çıkmadan mesleğini icra edebilirsin. Avantajları çok fazla olan bu konforlu hayat tarzının yan etkileri de var. Fazla kilolar, hayat tarzının bir yansıması olabilir. OECD verilerine göre, üye ülkelerin nüfuslarına oranla, ortalama obezite oranı %19,5. Bir salgın edasıyla yayılan obezitenin hızla can aldığını biliyor muydun? Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre obezite, yılda yaklaşık 1 milyon can alıyor. Kilo problemi yaşayan insan sayısı her geçen gün artarken, sağlıklı kilolara kavuşmak için neler yapılabilir? Kilo vermede en popüler yöntemlerden biri olan ketojenik diyeti nedir ve merak edilen tüm soruların cevabını veriyoruz.
Alışılmış diyet biçimlerinin önermediği besinlerin tüketilmesi, son yıllarda bu diyetin popülaritesini artırdığı söylenebilir. Yağ ve protein ağırlıklı beslenerek, kısa sürede kilo verebilirsin. Diğer programlara göre daha yeni olması sebebiyle, Ketojenik Diyet hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Uzun süre ve kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi, sağlığın için birtakım riskler doğurabilir. Bu sebeple, internette birçok ketojenik diyet örneği olsa da, mutlaka bir uzmandan yardım alınması önerilmektedir.
Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren Ketojenik Diyet Nedir?
Yüksek oranda yağ ve yeterli miktarda protein içeren besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Önceleri epilepsi, alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ketojenik diyet, kısa sürede kilo verdirme özelliği ile oldukça popüler bir yöntemdir. Temelinde karbonhidrat alımını azaltmak vardır. Bu azalma, vücudu 'ketoz' adı verilen bir duruma sokar. Bu metabolik durumda vücut, yağ yakma konusunda çok daha verimli bir hale gelir. Enerji ihtiyacı, karbonhidratlar yerine yağlardan karşılanmaya başlar.Alışılmış diyet biçimlerinin önermediği besinlerin tüketilmesi, son yıllarda bu diyetin popülaritesini artırdığı söylenebilir. Yağ ve protein ağırlıklı beslenerek, kısa sürede kilo verebilirsin. Diğer programlara göre daha yeni olması sebebiyle, Ketojenik Diyet hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Uzun süre ve kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi, sağlığın için birtakım riskler doğurabilir. Bu sebeple, internette birçok ketojenik diyet örneği olsa da, mutlaka bir uzmandan yardım alınması önerilmektedir.
Ketojenik Diyet Yapanlar Ne Yemeli?
Genelde 20- 50 gram arasında sınırlanan günlük karbonhidrat alımı olan bir diyet, zorlayıcı olabilir. Bu diyeti yaparken yiyebileceğin sağlıklı besinlerin sayısı az değildir. Sağlıklı beslenerek kilo vermek istiyorsan bu listeye göz atabilirsin. İşte ketojenik diyet dostu sağlıklı besinler:- Deniz ürünleri
- Düşük karbonhidratlı sebzeler (Nişasta içermeyen sebzeler; örnek olarak kabak, karnabahar ve patlıcan gösterilebilir.)
- Peynir
- Avokado (İçeriğinde, özellikle potasyum olmak üzere vitamin ve mineral açısından zengindir.)
- Et ve kümes hayvanları
- Yumurta
- Hindistan cevizi yağı
- Sade yoğurt
- Zeytinyağı
- Fındık ve tohumlar (Chia tohumu, keten tohumu, kaju vb.)
Ketojenik Diyet Yaparken Ne Yenmemeli?
Aslında bunları yememek için herhangi diyet programına ihtiyacın yok. Günlük hayatta, sağlığın için, olabildiğince sağlıksız besinlerden uzak durmalısın. Güne zinde başladıkça, kendini sağlıklı ve enerjik hissettikçe, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı olarak benimsemek isteyebilirsin. Peki, ketojenik diyet yaparken ne tüketmemelisin?- Şekerli besinler
- Tahıllar, nişasta içeren besinler
- Baklagiller
- Kök sebzeler (patates, havuç vb.)
- Az yağlı veya diyet ürün olarak geçen gıdalar
- Çeşni ve soslar (Barbekü sos, ballı hardal, ketçap vb. bol karbonhidrat içerenler.)
- Sağlıksız yağlar
- Alkol
YORUM EKLE