Vajinismus Nedir? | rnc8.org

Vajinismus Nedir?

Vajinismus her on evli çiftten birinde görülen ilişki sırasında vajinal kasılmaların eşlik ettiği bir klinik durumdur. Vajinismus altta yatan birçok faktöre bağlı zaman içinde ortaya çıkar. Hastalığı tetikleyen altta yatan birçok faktör vardır. Vajinismus tedavisi görmeyen çiftlerde bu hastalık boşanma nedeni olabilmektedir. Oysa ki vajinismus çözümü olan bir hastalıktır.

Vajinismus hastalığı olan birinde bilinçaltı ilişkiye karşı bir korku ve kaygı hali oluşturur. Bunlar;
  • İlişki sırasında çok fazla ağrı olacağı beklentisi
  • İlk ilişki sırasında çok fazla kanama olacağı düşüncesi
  • İlişkiye girmenin kötü bir durum olduğu hissi
  • Kızlık zarı yırtılırken dayanılmaz bir acı ve kanama olacağı düşüncesi
  • Vajinanın çok dar olduğu düşüncesi
  • İlişkiye girmenin zarar getireceği duygusu
Cinselliğin günah, ayıp, kötü sayılması, baskıcı bir ortamda yetiştirilmiş olma gibi faktörler vajinismusa zemin hazırlar. Vajinismus farklı evre ve dereceleri olan bir hastalıktır. Kimi kadon çok hafif evrede iken kimisi ise ileri evre vajinismus hastalığına sahiptir. Erken evrede vajinismus hastalığı kısa sürede kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Oysa ki ileri evrede tedavi süreci uzamaktadır. Ancak her durumda vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır.
vajinismus nedir
Vajinismus tedavisi öncesinde çiftlerden detaylı bir klinik hikaye alınır. Özellikle vajinismusu neyin başlattığına veya altta ne gibi nedenlerin olabileceğine detaylı olarak bakılır.

Vajinismusun sebepleri araştırılırken bir diğer yapılması gereken şey de jinekolojik muayenedir. Jinekolojik muayene ile vajinal bölgede ilişkiye girmeyi zorlaştıracak, ağrıya neden olabilecek organik sorunlar belirlenir. Vajinal enfeksiyonlar ilişki sırasında yanma ve ağrıya bağlı kasılmaları tetikleyebilir. Vajinal girişi kapatan perde, bölme ya da anormal kızlık zarı çeşitleri muayene sırasında belirlenebilir. Tüm olası organik nedenler ekarte edildikten sonra vajinismus tedavisine başlanabilir.

Vajinismus tedavisinde temel yaklaşım çiftlerin tek ve ortak katılımının olduğu terapi ve egzersizlerdir. Kadının kendi genital bölgesini anatomik olarak tanıması, sonrasında ise kademeli dokunma ve vajinal giriş egzersizleri ile tedavi sürdürülür.

Vajinismus tedavisi için acele edilmemelidir. Tedavinin başarısı çiftlerin doktora ve kendilerine olan güveni ile orantılıdır. Vajinismusu tetikleyen sebeplerin çifte detaylı bir şekilde anlatılması bilinç altı korku, kaygı ve endişelerin azalmasına neden olur.

İleri evre vajinismusu bulunan çiftlerde nadiren özel bazı ileri tedavi yaklaşımları vardır. Bu tedaviler vajinal kaslardaki kasılmaları önleyecek çeşitli medikal yöntemleri içerir.

Hiç yorum yok