Çocuğunuz Elektronik Sigara Kullanıyor mu?
Çocukların sigara kullanımı genelde ailelerinde kullananlardan örnekleyerek, okuldaki yada çevrelerindeki arkadaş ortamından özenti şeklinde başlamaktadır. Sigara kullanarak büyüdüklerini, yetişkin bir fert olduklarını düşünen, bu şekilde başlayan çocuklar da vardır. Çocuğunuzun yaşı küçükse ve bu tür zararlı alışkanlıklar edinmişse kesinlikle buna izin vermemek gerekmektedir. Burada çocuklara yaklaşım son derece önemlidir.
Çocuğunuzun Sigara Yada Elektronik Sigara İçtiğini Nasıl Anlarsınız?
Çocuklar yada gençler genelde sigara içtiklerinde üzerlerine kokusunun gitmesi için bol parfüm sıkarlar. Dışarıdan gelen çocuğunuzun üzerinde yeni sıkılmış gibi çoğun parfüm kokusu varsa şüphelenebilirsiniz. Elektronik sigara genelde koku bırakmaz, ancak aroma kokusu olabilir. Verdiğiniz parayı okulda bir şeyler alarak karnını doyurmak yerine sigaraya yatırıyor olabilir. Eve geldiğinde çok aç mı geliyor buna dikkat edin. Evde sigara içtiğinde zaten bunu kokusundan anlarsınız. Sadece dışarıda içip geliyorsa bunu fark etmek biraz zaman alabilir. Diş temizliğine özen gösteriyor mu? Devamlı dişlerini fırçalıyor mu? Yada dişlerinde bir sararma var mı buda ayırt edici olabilir.Çocuğunuzun sigara yada elektronik sigara içtiğinden şüpheleniyorsanız kızmadan önce bunu onunla konuşabilirsiniz. Sonuçta istediğiniz kadar kızın ve izin vermeyin buna alışmışsa devam edecektir. Hatta kızmanız yada izin vermemeniz ters tepebilir. Bir kaç kerelik bir alışkanlığı bağımlılık haline getirebilirsiniz. Aileler çocuklarına güvenmeli, sağlığına verdiği zararı ona anlatmalı ve yasaklamak yerine seçimi ona bırakıyormuş gibi yapmalı ve takipte olmalıdır.
Sigaranın sağlığa verdiği zararı artık bilmeyen yoktur sanırız. Gençler ne kadar yanlış yönlendirilseler de elektronik sigaranın sigara kullanımını azalttığının farkındalar. Genelde gençler elektronik sigaraya, sigarayı bırakmak için başlamış olabilirler. Aileler gözlerini dört açmak zorundadır. Çünkü elektronik sigara kavramına tarafsız ve objektif şekilde yaklaşmak çocuğunuzun sigara alışkanlığını sonlandırmasına yardımcı olurken hemde çocuğunuzla ilişkilerinizin bozulmadan devam etmesini sağlayabilir.
Elektronik sigara bu gün sigarayı bırakmak için bir çok eczanede satılan nikotin bantı yada nikotin sakızı gibi bir üründür. Bu ürünlerden tek farkı sinema endüstrisinde kullanılan buhar makinesine benzeyen bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Bu cihazlar e- likit adı verilen bir sıvı tankına sahiptir. E- likit içinde bitkisel gliserin ve propilen gliserin adı verilen iki madde bulunmaktadır. Bir elektronik sigara nikiti içerisinde bitkisel gliserin, propilen gliserin, nikotin ve aroma harici başka bir şey bulunmaz yani sigara içerisindeki bir çok zararlı madde elektronik sigara içerisinde yoktur.
Çocuğunuz sigara değilde elektronik sigara kullanıyorsa ebeveynlerin bilmesi gereken bir nokta da elektronik sigara duman değil su buharı çıkarmaktadır. Bu ürün kullanıcılarına duman değil içinde nikotin bulunan soluması sigaraya göre çok daha az zararlı aromalı bir su buharı vermektedir.
Öncelikle sigara ve elektronik sigara da olsa nikotin içerdiği için hepsi zararlıdır. Çocuğunuz sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanıyorsa nikotin derecesine bakmalısınız. Bu ürünlerin nikotin miktarları vardır. E- likitlerde 12 - 9 - 6 - 3 - 0 mg olmak üzere nikotin miktarları ayarları mevcuttur. Sigarayı bırakmak amaçlı kullanılan nikotin miktarı genelde 12 mg ile başlayarak azaltılır ve 9 mg, 6 mg, 3 mg ve son olarak 0 mg olarak düşürülür ve sigara bırakılır. 0 mg e- likit içerisinde nikotin bulunmaz, aroma harici bir şey yoktur.
Aileler çocukları ile ne kadar çok ilgilenir ve onlara destek olursa bu zararlı alışkanlıklardan kurtulmaları o kadar kolay olur. Sigarayı bırakmak amaçlı elektronik sigaraya başlamasına izin verebilir hatta bir destek alabilirsiniz. Elektronik sigara kullanıyorsa nikotin miktarını azaltarak içmesini ve sigarayı bu şekilde bırakmasına yardımcı olabiliriz. Bu işler kızmakla, sinirlenmekle bir yere varmayacak kadar özen ve dikkat gerektirmektedir.Her ne olursa olsun çocuğunuzu bu iki zararlı alışkanlıktan kurtarmalısınız.
YORUM EKLE