Süt Helvası Nasıl Yapılır? | rnc8.org

Süt Helvası Nasıl Yapılır?

Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası Tarifi

Süt helvası tarifi çok eski dönemlerden beri yapılan tatlılar arasındadır. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez helvaları arasındadır. Osmanlı mutfağı için helva çok önemliydi ve özel olarak helva yapan aşçılar vardı. Helvahane denen bir bölüm ayrılmıştır ve bu bölümde değişik helvalar denenerek yapılırdı. Süt helvası yapımı kolay sunumu ise gösterişli helvalar arasındadır. Sütle yapılan helva aynı zamanda da sütlü tatlılar arasındadır. Süt helvası nasıl yapılır?

Süt Helvası Malzemeleri

  • 100 gr tuzsuz tereyağı
  • 1 su bardağı un yada irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kg yani 5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
    Süt Helvası Nasıl Yapılır

Süt Helvası Nasıl Yapılır? 

Süt helvası yapımı için öncelikle süt şerbetinin yapılması gerekmektedir. Süt şekerle birlikte kaynatılarak süt şerbeti elde edilir. Kaynayan süt şerbeti ocaktan alınır ve içerisine bir paket vanilya konularak karıştırılır. Süt şerbetinin soğuması beklenir.
Bir tencereye yağı koyup erittikten sonra unu ekliyoruz. Unu mis gibi kokana kadar kavuruyoruz. Un pembeleştiği zaman içerisine süt şerbetimizi yavaş yavaş ekleyerek karıştırıyoruz. Koyulaşıp kıvam alana kadar süt helvasını kısık ateşte pişiriyoruz. Ocaktan aldığımız helvamızı isterseniz küçük kaselere isterseniz büyük borcam tepsiye döküyoruz.
Kaseye yada tepsiye döktüğümüz süt helvasını 200 derecede önceden ısıtılmış fırında, 20 dakika kadar üstü kızarana kadar pişiriyoruz.  Fırın önceden ısıtılmamışsa 30-35 dakika kadar üstünün kızarması sürebilir.
Fırına vermeden önce kaseleri yada borcam tepsiyi fırın tepsisine yerleştirdikten sonra fırın tepsisine bir miktar su koymalısınız.  Su alt kısmın ısı almamasını sağlar. Bu şekilde alt kısım ısıdan etkilenmez ve üst kısım çok daha güzel kızarır.
Süt Helvası Yapımının Püf Noktaları

Süt Helvası Yapımının Püf Noktaları

Süt helvası yapımında unun kavrulması çok önemlidir. Yoksa muhallebi tadında bir helvanız olur. Un pembeleşene hatta kızarana kadar iyice kavrulmalıdır.
Unun içerisine sütü eklerken süt sıcak olmamalıdır. Sıcak süt kullanırsanız helvanız topaklanabilir. Topak oluşmaması için içerisine soğuk şerbet eklenmelidir.
Süt helvasının üzerinin kızarması için fırına verdiğiniz zaman mutlaka su dolu tepsi üzerine oturtulmalıdır. Yoksa süt helvası fırında da pişmeye devam edeceği için çok daha fazla katılaşır ve istenilen kıvamda olmaz.
Süt helvası tarifinde 1 bardak süt kullanılmaktadır. Fakat tatlı tadını fazla sevenler şekeri bir miktar daha arttırarak damak zevkine göre yapabilirler.
Tepsiye dökerek hazırladığınız süt helvası dilimler halinde kesilerek sunum yapılabilir. İsteğe göre helva un yerine irmikle de yapılabilir.
Üzerine fındık, antep fıstığı, ceviz yada tarçın dökerek servis edebilirsiniz. Sür helvası pişerken içerisine damla sakızı koyduğunuz zaman  damla sakızlı süt helvası yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok