Sultan Helvası Nasıl Yapılır? | rnc8.org

Sultan Helvası Nasıl Yapılır?

Sultan Helvası Tarifi

Sultan Helvası Tarifi

Sultan helvası tarifi Osmanlı mutfağının en bilinen helva tariflerindendir. Osmanlıda mutfak sarayın en önemli ve geniş alanına sahiptir. Özel olarak helvahanelerin bulunduğu Osmanlı mutfağında helva başlı başına bir kültürdür. Helvaların başında da sultan helvası gelmektedir. Sultanlar için özel yapılan helva bol antep fıstıklı olması nedeni ile yeşil renktedir. Sultan helvası antep fıstığı ile yapıldığı kadar, antep fıstığı yerine tahin ilavesi ile de yapılmaktadır. Sultan helvası nasıl yapılır?

Sultan Helvası Malzemeleri

  • 1 bardak irmik
  • 1 bardak toz antep fıstığı
  • 100 gr tuzsuz tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 buçuk su bardağı su
    Sultan Helvası Nasıl Yapılır

Sultan Helvası Nasıl Yapılır?

Sultan helvası tarifi için öncelikle şeker ve suyu bir tencerede koyulaşana kadar kaynatalım. Helva yaparken kavrulmuş helvanın içerisine şerbet eklenirse helva çok daha güzel olur. Su ve şeker ayrı ayrı eklendiğinde irmik daha hamur kıvamda olur. Şerbet yapılarak eklendiğinde helva çok daha güzel olur.
Su ve şeker kaynatılıp şerbet yapıldıktan sonra bir kenara alınır ve ılıması beklenir. Bir tencerede yağ eritilir. Eriyen yağ içerisine irmik konur ve kavrulmaya başlanır. İrmik kokusu çıkana ve pembeleşene kadar kavrulur. İrmiğin kararmamasına yani yanmamasına dikkat edilmelidir.
İrmik kavrulduğunda ocaktan alınır ve ılıyan şerbet içerisine eklenir. Bir kaç kez karıştırılarak yeniden ocak üzerine alınır. Ocağın altı kısılarak helvanın suyunun çekmesi beklenir. Suyunu çeken helvanın içerisine toz antep fıstığı atılarak karıştırılır. Tencerenin kapağı kapanarak demlenmesi beklenir.
Sultan helvası ister kaşıkla birere kaşık alınarak servis tabağına alınır. İsterseniz kalıba dökerek servis yapabilirsiniz. İsterseniz helvaya antep fıstığı yerine tahin yada ceviz ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok