Kızlık Zarı Nedir? Dikimi Mümkün müdür? | rnc8.org

Kızlık Zarı Nedir? Dikimi Mümkün müdür?

Kızlık zarının vücuttaki görevi nedir?

Kızlık zarının tıbbi adı himendir. Himen eski Yunan’da evlilik tanrıçası olarak bilinmektedir.
Himenin fiziksel öneminden çok sosyolojik ve kültürel önemi vardır. Aslında fiziksel olarak hiçbir önemi yoktur.Vücutta sağlık açısından hiçbir fonksiyonu bulunmamaktadır.

Kızlık zarına neden bu kadar önem veriliyor?

Toplum baskısı nedeniyle pek çok genç kız himenle ilgili konuları merak etmekte, bununla ilgili araştırma yapmakta, çoğu zaman kulaktan dolma yanlış bilgilerle karşılaşmaktadır. Toplumuzda yaygın olan himen tabusu nedeniyle birçok genç kız evlilikten ve cinsellikten korku duyar hale gelmiştir. Hatta genellikle himenle ilgili kullanılan bazı terimler bu korkuyu pekiştirmektedir. İlk ilişki sırasında patlama, yırtılma,delinme olacağı, buna bağlı aşırı acı ve kanama olabileceği beklentisi nedeniyle ilişkiye giremeyen pek çok genç kız vardır. Oysa ki gerçekte himenin anatomik yapısı ve esneyebilmesi nedeniyle, bu korkuların hiçbir dayanağı yoktur.
kızlık zarı nedir? dikimi mümkün müdür?

Kızlık zarının yeri ve anatomik yapısı nasıldır?

Himen vajinanın girişinde, yaklaşık 1-3 cm içeride, iç dudakların gerisinde bulunan dairesel ince bir doku parçasıdır. Ortası normalde tamamen açıktır. Çok nadiren kapalı ,septumlu ya da süzgeç gibi ,cinsel ilişkiye imkan vermeyecek farklı anatomik yapılarda olabilir.Bu durumlar basit bir jinekolojik muayene ile evlilik öncesi kolaylıkla anlaşılabilir ve cerrahi olarak açılabilir.

İlk cinsel ilişkide mutlaka kanama olur mu?

Daha önce hiç cinsel ilişkide bulunmamış olsa bile, çoğu genç kızda himen ortası açık ve esnek yapıda olduğu için ,ilişki sırasında hiç kanama olmayabilir. Ne yazık ki bu durum bekaretin olmadığı şeklinde yanlış yorumlanmaktadır. Bu durumda haksız yere büyük endişe ve suçluluk yaşayan pek çok genç kız bulunmaktadır. Oysa ki basit bir jinekolojik muayene sonrası bu durum kolaylıkla anlaşılabilir.

Hastaların çok az bir kısmında, ilk cinsel ilişki sırasında, himen üzerinde oluşan küçük çiziklerden kanama gerçekleşebilir. Bu durum halk arasında kızlık zarının bozulması olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca nadiren muayene ya da cerrahi işlemlere bağlı olarak da bu tür zedelenmeler oluşabilir.

Himene yapılan cerrahi işlemler nelerdir?

Eğer himen doğuştan tamamen kapalı yapıda ise,ergenlik döneminde ilk adet kanaması gerçekleşemez, adet kanı vajina içinde birikerek ağrıya yol açar. Bu durumda himenin cerrahi olarak açılması gerekir. Buna himenotomi adı verilir. Bu operasyonda kızlık zarının ortasında geniş bir boşluk bırakılacak şekilde işlem yapılır ve kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır.

Kızlık zarı dikimi mümkündür!

Ayrıca sosyal ve kültürel sebeplerle, himenoplasti adı verilen, kızlık zarı dikimi işlemi de tanımlanmıştır. Bu cerrahi işlem genelde kalıcı ve geçici olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

Kalıcı onarım işleminde kızlık zarını onarma ve vajina girişini daraltma amaçlı kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. İşlem lokal anestezi ya da sedasyonla yapılabilir. Dolayısıyla hasta işlem sırasında hiçbir acı hissetmez. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer.İşlem sonrasında hasta aynı gün günlük hayatına devam edebilir. İşlem sonrası ağrı, kanama olması normal kabul edilir.Hastanın iyileşme sürecinde spor yapması, yüzmesi, epilasyon yaptırması ve zorlayıcı aktiviteler önerilmez.İyileşme gerçekleştikten sonra, genellikle hiç dikiş izi kalmaz. Hastaların doktor tarafından yapılan önerilere uyması ve kontrol randevularında hazır bulunması çok önemlidir. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, bu cerrahi işlemde de dokunun normal iyileşip iyileşmediğinin kontrolü mutlaka yapılmalıdır.Genellikle işlemden 4-6 hafta sonra kontrol randevusu planlanır.Bu kontrol sonrası hasta normal hayatına dönebilir.

Geçici onarım işleminde ise vajina girişine, kendiliğinden eriyen ince dikişlerle onarım yapılır. İşlem genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilir. Genellikle cinsel beraberlikten 2-3 gün önce yapılan bir cerrahi müdahaledir. Daha uzun süre beklenirse, dikişler eriyeceği için, bir geçerliliği kalmaz.

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Hiç yorum yok