Kızlık Zarı Dikimi | rnc8.org

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi kızlarımız için önemli konulardandır. Kızlık zarı yüzyıllardır önemini devam ettirmektedir. Kızlık zarının tıpta kullanılan Latince ismi hymen’ dir. Hymen adını yunan mitolojisinde evlilik tanrıçasının isminden almaktadır. Kızlık zarı vajinanın 1-2 cm ilk giriş kısmında bulunur. Yapısı halka şeklinde olan mukoza katlantısıdır. Kabaca simite benzer. Ortasındaki delik adet kanının sorunsuz dışarı akmasını sağlar.
kızlık zarı dikimi

Kızlık Zarı Çeşitleri

  1. Annüler tip; en sık bu tip görülür. Ortası delik halka şeklindeki kızlık zarı tipidir.% 99 görülen tiptir.
  2. Septalı tip; bölmeli olan kızlık zarı tipi
  3. Cribriform tip; elek gibi üzerinde küçük çok delikleri olan tip
  4. İmperfore tip; orta açıklığı olmayan kızlık zarı tipi
  5. Duhule müsait tip; doğuştan kızlık zarının kanamaya uygun olmaması örneğin kızlık zarının olmaması veya esnek olması gibi 

Kızlık Zarı Dikilebilir Mi?

Kızlık zarı dikilebilir mi sorusu da sıkça sorulmaktadır. Kızlık zarı çok hassas bir yapıdır bozulduğunda tekrar kendi kendine iyileşemez. Bunun sebebi kızlık zarının dokusunun inceliği ve kan damarı açısından zayıf olmasıdır. Ayrıca gergin bir yapısı olduğundan kendiliğinden tutunamaz. Bu yüzden dikim gerekmektedir. Fakat kızlık zarının direk dikişi ile kızlık zarı yine tutmaz. Kızlık zarının tutması için özel bir yöntem gerekmektedir. Bu yöntemi bilen ve uygulamadaki incelikleri bilen tecrübeli kadın doğum uzmanı sayısı azdır. Kızlık zarının çok hassas bir yapısı olduğundan bu konuda çok operasyon yapmış çok tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılması daha uygundur. Kızlık zarı dikimi iki şekilde olmaktadır.

Kızlık Zarı Dikimi Çeşitleri

  1. Kalıcı kızlık zarı dikimi
  2. Geçici kızlık zarı dikimi

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi

Kalıcı kızlık zarı dikimi adından da anlaşılacağı üzere kalıcı bir dikim çeşididir. Yani dikim yapıldıktan sonra kalıcı olarak evlenene kadar yani ilk ilişkinize kadar kalır. Kalıcı dikim yaklaşık 20-30 dakika sürer.Lokal anestezili olduğundan ağrısız bir işlemdir. İşlemden sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.Kalıcı kızlık zarı dikimi yapılırken vajina daraltma işlemi de birlikte yapılabilinir.

Geçici Kızlık Zarı Dikimi

Geçici kızlık zarı dikimi adından da anlaşılacağı üzere geçici bir süre için yapılan kızlık zarı dikimidir. Kısa bir süre sonra ilişkiye girecekseniz bu yöntem yapılır. Geçici kızlık zarı dikimi beli süreler dayanacak şekilde yapılır, bu süre bittikten sonra dikişler etkisini yitirir ve zar eski haline döner. Geçici kızlık zarı dikiminde eski yırtık zarınız kısa bir süreliğine tekrar kanayacak hale getirilir. Geçici kızlık zarı 3 günlük, 7 günlük ve 10 günlük yapılabilinir.

Op. Dr. Fatih Adanacıoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Hiç yorum yok