Karpuzun Beyaz Kısmının Faydaları | rnc8.org

Karpuzun Beyaz Kısmının Faydaları

Karpuz bir yaz meyvesidir ve oldukça faydalı bir meyvedir. Uzmanlar karpuzda %92 su oranı olduğunu bununda ferahlatıcı bir görevi gördüğünü dile getirmektedirler. Karpuz tüketerek A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, oldukça fazla antioksidan ve aminoasitler vücuda alınmaktadır. Karpuz bir yandan vücudumuzun su ihtiyacını karşılarken bir yandan da vücudumuzu toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Karpuz yerken gözden kaçırdığımız veya dikkat etmediğimiz bir şey var o da karpuz kabuğu. Pek çok faydası bulunan karpuz kabuğunu maalesef çöpe atmaktayız.
karpuzun beyaz kısmının faydaları

Olgunlaşmış Karpuz Mu Yemeliyiz?

Karpuzun içerisinde bulunan faydalı bir bileşik olan likopen, meyve ve sebzelerde sağlıklı reaksiyonları oluşturmak için insan vücuduyla reaksiyona giren ve doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Likopen, genellikle kırmızı meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Likopen kalp sağlığı, katarakt, nörolojik hastalıklar, diyabet, prostat kanseri ve kemik hastalıklarını önlediği belirtilmektedir. Karpuzdan likopen elde etmek için olgunlaşmış ve kırmızı olanları tercih edilmelidir. Karpuz olgunlaşıp kızardıkça karoten ve fenolik asit içeriği artmaktadır. Beta- karoten bağışıklık ve göz sağlığı üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Karpuzda yalnızca kırmızı yerler sağlıklıdır demek yanlış bir tabir olur. Özellikle kabağa yakın beyaz kısımlar oldukça faydalıdır. Beyaz kısımlarda bulunan sitrulin miktarı daha fazladır. Aminoasitlerin kan akışını düzenler ve kardiyovasküler rahatsızlıklarına karşı iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Karpuzun Faydaları

Karpuz kalp damar hastalıklarından kas ağrılarına, saç deri hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşın koruyucu ve faydalı bir etki göstermektedir. Şu faydaları vardır.
  • Kan basıncının düzenlenmesini sağlar.
  • Vücudun, kalsiyum ve potasyum ihtiyacını karşılar.
  • İçerisinde A vitamini ile cildin nemli kalmasını sağlar.
  • Yaşlanmayı önler.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Karpuzda bulunan sitrülin vücutta yağ birikimi oluşumunu engeller ve yağ yakımını hızlandırır.
  • Su oranının yüksek olması böbreklerin düzenli ve iyi çalışmasını sağlar.
  • C vitamini karpuzda bolca bulunduğundan, kanser hücrelerine karşı koruyucu bir etki eder.
  • Uyku problemleri ve kas ağrılarına fayda sağlar.
Lifli yapısı ile sindirim sistemini güçlendirir. Göz sağlığını korur. Saç derisinin ve vücudun nemli kalmasını sağlar. Kan basıncını dengeler. Astım hastalığını minimum seviyeye indirir. Vücutta biriken iltihabı engeller ve yok eder. Hafızayı güçlendirmektedir.

Karpuz Kabuğunun Beyaz Kısımlarının Faydaları

Bu meyvenin kabuğunun vücut için pek çok yararı bulunmaktadır. Karpuz kabuğunda yüksek miktarda bulunan A ve C vitaminleri ve likopen, kırışıkların oluşmasına ve cildin bozulmasına neden olan serbest radikallerle savaşır ve yaşlanmayı geciktirir. Karpuz kabuğundan faydalanmak için ya karpuz kabuğunu yemelisiniz ya da cildinize sürmelisiniz. Karpuz kabuğunun içinde bulunan sitrülin yararlı bir maddedir. Sitrülin ile atardamarlar sağlıklı kalır ve elastiklerini korurlar. Bu nedenle kalp sağlığınız için tüketmeye özen gösterin. Karpuz kabuğu serotonin üretimine içerisinde bulunan karbonhidrat, polisakkarit isimli maddeler sayesinde yardımcı olur ve serotonin uykuya dalmak için yardımcı olan bir asittir. Kabuk kısmında bulunan B6 vitamini sayesinde güne enerjik başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok