Disleksi Nedir? | rnc8.org

Disleksi Nedir?

Toplumumuzda sıklıkla yaşanan sağlık sorunları sebebiyle yakınlarımızda görülen rahatsızlar araştırma yapmaya bizleri iterken Disleksi nedir gibi soru işaretlerini yok etmek mümkündür. Disleksili çocuklar okuma ve yazmada güçlük çektiği için öğrenme seviyesinde arkadaşlarının gerisine kalabilmektedir. Aynı zamanda anlama bozukluğu beceriler arası çelişki ve aşırı dikkatsizlik de disleksi öğrenme güçlüğünün belirtileri arasındadır. Disleksi doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğuştan gelen disleksi kalıtsal olabileceği gibi doğum öncesi ve doğum sonrasında aynı zaman doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Küçük çocuklar okula başladığı an okuma yazma öğrenme sürecinde arkadaşlarına nazaran yavaş okuyor ve yazıyorsa okurken ya da yazarken ses ve hece atlıyorsa sesleri karıştırarak okuyup yazıyorsa okuduğu metni anlama da güçlük çekiyorsa ve sayıları algılamada da sorunlar yaşıyorsa korkmalısınız. Hesaplamada karıştırmalar ve güçlükler yaşıyorsa çocuğunuzu da disleksi açısından değerlendirmek gerekir. Dislektik çocuklar okul derslerinde başarısız olmaları halinde özgüvenlerini kaybedilmektedir. Bu durumda diğer psikolojik problemler de maalesef başlayabilmektedir. Okumayı öğrenemeyip yaşıtlarının alay konusu olmak ihtimalleri de bulunmaktadır. Aynı zaman disleksili çocuklar çok ince düşünceli olmalarından dolayı çevreden olumsuz etkilenmeleri ve karamsarlığa kapılmaları da an meselesidir. Bu durumda çocuk üzerinde sorumluluğu olan aile disleksi ne demektir gibi konularda analizler yapmalı okuma güçlüğü nasıl giderilir, dislektik çocuğa nasıl destek olunur, disleksi için neler yapılmalı ve benzeri konulara hakim olmalı ve araştırmalıdır.
  • Sabırlı olun
  • Motive edin
  • Oyunlarla destekleyin
  • Başkalarıyla kıyaslamayın
  • Okul idaresi ve öğretmeni ile işbirliği halinde kalın
  • Özel yeteneklerini yönelin
  • Motivasyon takip ve takdir edin
  • Dikkat dağıtıcı eşyaları kaldırın
  • Öğrenmeyi eğlenceli bir hale getirin
  • Sevginizin başarı ile orantılı olmadığını gösterin
disleksi nedir

Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Bir sağlık uzmanı tanı koyma ve hastalığının ciddiyetini değerlendirme açısından göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Disleksi konusunda uzman bir kişi akademik performansın yanında bir çocuğun görsel işitsel bilgiyi nasıl algıladığını görmek için testler uygulamaktadır. Disleksi için herhangi bir tedavi bulunmamakta ancak çocukların erken yaşta öğrenme güçlüğü ile baş etmelerine yardımcı olmak için yapabilecekleri birkaç şey bulunmaktadır. Ebeveynin sağlık çalışanlarının çocuğum okulu ile ilgilenmesi ve bir eğitim planı oluşturması özellikle oldukça fazla önemlidir. Disleksili çocuklar teknoloji gibi özel eğitim araçlarının ya da sınıf çalışmaları tamamlamak adına ekstra zamana ihtiyaç duyabilmektedir. Bu durumda Disleksi nasıl tedavi edilir gibi çelişkilerle yorulmadan çocuk için extra bir zaman açılması gerekmektedir. Erken yaşta disleksi ile baş etmek Güven kazanma öğrenme arzusu için oldukça fazla önemlidir. Disleksi rahatsızlığı toplumda nadir olarak görülse de hastalık türlerinden biri ve halk arasında öğrenme güçlüğü olarak da sıklıkla bilinmektedir. Fakat disleksi hastalığı öğrenme güçlüğü değil bilinenin aksine öğrenme bozukluğudur. Fakat bunun kesinlikle zeka geriliği ile ilgisi bulunmamaktadır. 1980’li senelerde keşfedilen Bu hastalık tespit edilen kişiler üzerinde yapılan incelemelerde konuşma farklılıkları ve hafıza zayıflığı öne çıkmıştır. Disleksi rahatsızlığı uzmanlar tarafından da incelenerek var olduğu tespit edilmiştir. Bu oran dikkate alındığında disleksi hastalarının topluma kazandırılmasına açıklık getirilmiştir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Toplumda bu kadar yaygınlaşmasından dolayı Disleksi belirtileri nelerdir gibi soru işaretleri ile karşılaşmak mümkündür. Disleksi hastalığı doğumsal olarak ortaya çıkabileceği gibi doğum sonrasında travmatik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan görülen disleksi hastalığı doğum öncesinde ya da doğum anında gelişebilecek komplikasyonlardan kaynaklanabilir. Fakat hastalığın belirtilerini anlaşılması ilkokul dönemlerine denk gelir. Çünkü ilkokul çağında okuma yazmayı öğrenmeye başlayan çocuk arkadaşlarına göre daha yavaş okur yazar ve okumalarında hece atlamaları görülür. Birbirine benzeyen harflerin yazımında güçlük çeker ve çoğunlukla bunları karıştırır. Hafızasına arkadaşlarına göre daha zayıf olması sebebiyle önceki derslerde işlenen konuları daha satırlar veya hatırlamakta güçlük çeker. Okuma yazmada akıcılık sorunu ortaya çıkması ve kelimelerin hecelenmesi ya da çözümlenmesi aşamasında problemleri yaşanması disleksi hastalığının belirtilerindendir. İlkokul çağındaki çocuğun okuduğunu anlayamama su veya okuma sırası dikkatinin dağılması yanı sıra okuma ve yazma sıkıntı yaşamayan çocuklarda ileri düzey dilbilgisi becerilerinin anlaşılamaması gibi sorunlar da ilerleyen evrelerde sorunların daha da açılması hale gelmesine neden olmaktadır.

Hiç yorum yok