Esnaf Ve Kobi̇leri̇n Son Atımlık Barutu: E-ti̇caret | rnc8.org

Esnaf Ve Kobi̇leri̇n Son Atımlık Barutu: E-ti̇caret

2018 yılında başlayan dövizdeki kur yükselişi, 2018 Ağustos’unda zirve yaptı. Piyasadaki belirsizlik, dışa bağımlı bir ekonominin mevcudiyeti, üretim rakamlarının günden güne düşmesi, ithal malların fiyatlarının artışı vb. nedenler tüm sektörlerde durgunluk ve küçülme başlattı.

Uygulanan para politikaları çerçevesinde faizin düşük seviyelerde tutulması, yatırımcıları faizden uzak tutarken; döviz kurlarında ortaya çıkan ani yükseliş ve düşüş hareketleri de yatırımcıya umduğu kazancı getiremedi. Döviz kurundaki hareketlenmelerden fayda/kar güden yatırımcılar, aldığı döviz kuru fiyatının düşüşe geçmesiyle piyasadaki kurdan çok yukarılarda kalıp, kurun yükselmesini beklemek zorunda kaldı. Yatırımı atıl bir şekilde durarak beklediği faydayı sağlamazken, yanlış yatırımlar elde edeceği faydayı da ortadan kaldırıp ve yatırımcıyı zarara uğrattı.

80 ve 90’ların ticaret erbabı esnaflar 2000’lerde AVM’lere mağlup olurken, AVMler de artık koltuğu e-ticarete devretti. Ticaret yapıp para kazanmak isteyen bir girişimci, dükkan da açsa, AVM’de mağaza da kiralasa, reklamın, pazarlamanın en iyisini de yapsa gelebileceği yer belli. Ticari çapı, satış menzili belli.

Yıl 2019. Ticaret yapıp para kazanmak isteyen bir girişimci E-TİCARET YAPMAK ZO-RUN-DA… Çağı ve gelişmeleri takip edemeyenler küçülmeye ve zamanla yok olmaya maalesef mahkumlar. Küreselleşen ve küreselleştikçe dijitalleşen ve birbirine yaklaşan bir dünyada, insanlar tüm dünyayı ceplerindeki telefona sığdırmışken, tüm finansal, ticari, hukuki ve birçok alandaki işlemler sanal ortamlardan yapılıyorken, bütün bu olan bitenlere kayıtsız kalmak, hala işini sanal ortama taşımamak para kazanmak ve işini devam ettirmek istememektir. 
esnaf ve kobi̇leri̇n son atimlik barutu: e-ti̇caret
Ülkemizdeki ekonomik durgunluk ve “kriz” diye tanımlanan belirsiz sürecin ne kadar devam edeceği belli değil. Tüm dünyada ekonomik anlamda daralmalar mevcut iken, ABD'nin, Çin’in, AB'nin kendi ekonomileri için bu küresel daralma sürecinde uyguladığı mali ve para politikaları değişkenlik gösterir iken, yabancı sıcak paranın ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkisi bilinir iken; bu değişkenlik ve etkenler içinde ülkemiz ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmeyeceğini düşünemeyiz.

Bu ekonomik durgunluk ve belirsizlikte esnaf ve kobilerin ayakta kalabilmesi ve devam edebilmesi için e-ticaret son çareleridir. Ülkemizdeki ödeme altyapıları ve lojistik platformlarının uluslararası düzeyde gelişmiş olması, bankalarımızın sanal altyapılarını kurup geliştirmiş olması, ayrıca ülkemizde e-ticaret için gerekli tüm hukuksal ve mali yapının oluşturulmuş olması vb. e-ticaret için tüm zorlukların ortadan kaldırılmış olması demektir.

Ülkemizde e-ticaret hizmet sağlayıcılara baktığınızda 2000’lerin başından bu yana bu sektörde gereken tecrübeyi ve birikimi elde etmiş profesyonel firmalarımızda mevcut. Yapmanız gereken son atımlık barutunuzu da boşa atmamanız.

Hiç yorum yok