Stres Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir? | rnc8.org

Stres Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Stres Kırığı Nedir
Stres Kırığı Nedir?

Stres kırığı adı ile bilinen hastalık en çok kaval kemiği, ayak ve kalça kemiklerinde görülmektedir. Yorgunluk kırığı diğer bilinen adıdır. Uzun süre ayakta çalışan, uzun süre zor sporlar yapan yada vücuduna kaldırabileceğinden fazla yük yükleyen  insanlarda daha çok görülmektedir. Bu hastalık en çok kadınlarda görülür. Stres kırığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Stres kırığı ne kadar sürede iyileşir?
Bir gün hiç bir şey yokken bacağınız kırılıyor. Uzun süredir kemiğinizde bir ağrı hissediyorsunuz fakat bir şey bulunamıyor ve birden bire hiç bir yere vurmadan, çarpmadan kemiğiniz kırılabiliyor. Stres kırığı bir düşme yada yaralanma sonucunda oluşmaz. Bu kırık mikroskopla görülebilecek düzeyde olan kemik hasarları ile oluşmaktadır. Kemiklerde ödem  zamanla kemikte hasara ve ince çatlaklara neden olur. Mikroskopla görülebilen bu kırıklar hastada şişlik ve ağrıya neden olur. Genelde en uzun kemik olan kaval kemiğinde görülür. Kadınlarda da topuklu ayakkabı sonucu ayak kemiklerinde görülmektedir.
Hastalığın teşhisi çok zordur. Ağrı şikayetleri sonucu ortaya çıkar fakat röntgende başlangıç aşamasında  görülmez. Ancak MR ile görüntülenebilir.
Stres Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir

Stres Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Özellikle hormon dengesinin bozulduğu menopoz döneminde en çok kadınlarda görülür. Genelde kadınlarda ayak tarak kemiklerinde oluşmaktadır. Normal bir kırık 1 ay kadar kısa sürede iyileşirken stres kırığı en az 3-4 ay kadar sürede iyileşme gösterir. Hastanın yaşı ilerlemişse bu süre çok daha uzun sürmektedir.
Spor yapan kişilerde çok daha sık görülmektedir. Sporcular kendini zorladığını düşünerek bu ağrıları çok önemsemezler. Halbuki kemik yavaş yavaş hasar görmeye başlamıştır. Hafif yada şiddetli oluşan kemik ağrıları ciddi önem taşımaktadır. Mutlaka kısa sürede doktora giderek görülmelisiniz. Hastalığın başında röntgende görülmeyen stres kırıkları için mutlaka MR çekilmesini istemelisiniz.
Genelde kadınlarda yüksek ayakkabı giyme sonucu ayak tarak kemiğinde oluşur. Kemik zamanla hasar görmeye başlar ve yorgunluk kırığı dediğimiz kırık oluşur.
Stres kırığında tedavi öncelikle dinlenmektir. Kırığın başladığı bölge dinlenmeye alınmalıdır. Aşırı yük binmeyen kemik çok kısa sürede kaynayarak tedavi olmaya başlayacaktır. Yorgunluk kırığı başlangıç aşamasında tespit edilirse çok kısa sürede iyileşme gösterir. İyileşme süresi kırığın hangi aşamada olduğu ile alakalı gelişmektedir.
Stres kırığı tedavisi yetersiz gelirse hastaya ses ile yapılan ultrason tedavisi uygulanarak kemiğin iyileşme hızı güçlendirilmeye çalışılır. PRP tedavisi ile hastanın iyileşme hızı arttırılır. Genelde stres kırığı vakalarının %80 kadarında iyileşme gözlenir. İyileşme olmayan kırıklarda ise cerrahi tedavi uygulanır.

Hiç yorum yok