Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar | rnc8.org

Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar

Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar
Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar

Ödem ve şişlik vücudun savunma mekanizmasının devreye girmesi ile oluşmaktadır. Hasarlı bölgedeki kan damarlarının geçirgenliği artarak bu bölgeye bağışıklık sistemi hücreleri, sıvı ve protein hücreleri akarak bu bölgede sıvı birikimine neden olur. Bir yere elimizi yada kolumuzu vurduğumuzda şişmesi de buna örnek olarak gösterilebilir. Beyin ödemi de buna benzeyen bir durumdur.
Beynimiz etrafı zarla çevrili kafatası içerisinde bulunur. Beyin içerisinde ise beyin omurilik sıvısı dolaşmaktadır. Bu sıvı iç kısımda bulunduğu gibi beynin dış kısmında da bulunmaktadır. Beynin dış kısmı, iç kısımla kanallar sayesinde birbirine bağlıdır. Bu sıvı bir döngü halinde bir yandan üretilir, bir yandan emilir. Bu sıvı aşırı üretilir, yada akış yolunda  bir tıkanıklık olursa kafatası içerisinde birikebilir. Bu ödeme interstisyel ödem adı verilir.
Beyin kan damarları kan-beyin bariyeri denen, vücudun diğer damarlarında olmayan bir özelliğe sahiptir. Bu bariyer sayesinde kandan beyne geçebilecek maddeler kontrol altında tutulmaktadır. Yüksek tansiyon, travma, kaza, düşme, tümör, enfeksiyon gibi durumlarda bu bariyer hasar görebilir ve beyin ödemine yol açabilir. Bu ödeme ise vazojenik ödem adı verilir.
Damar tıkanıklığı en çok ödem nedenlerinden biridir. Bu gibi bir damar tıkanıklığında beyin içerisinde su ve tuz birikir ve ödeme neden olur. Bu ödeme ise sitotoksik ödem adı verilir.
Kandaki ve beyin arasında su tutma kapasitesinin dengesizleşmesi ile oluşan ödeme ise ozmotik ödem adı verilir. Yüksek kan şekerinin aniden düşmesi yada kandaki tuz oranının azalması gibi durumlarda yaşanabilir.
Beyinde ödem oluşması nelere yol açar sorusunun cevabı ise çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Beyin kafatası içerisinde sabit  hacimli bir yer teşkil eder. Kafatası içerisinde oluşan bir ödem yani sıvı artışı burada bir baskıya ve beyne basınca neden olur. Beyin içerisindeki basınç nedeni ile kan akışı yavaşlar ve beyne kan akımının yavaşlamasına neden olur. Bu şekilde ise beyne gelen oksijen azalmaktadır. Beyne gelen oksijen yetersizliği beyin hücrelerinde hasara yol açmaktadır. Kafatasındaki basınç çok yükselir ise beyin omuriliğe doğru ilerlemek zorunda kalır. Beyin omurilik kanalı üzerinde fıtıklaşmaya başlar, yani beyin fıtığına neden olur. Beyin fıtığı ise ölüme neden olabilen çok ciddi bir durumdur.
Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir

Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir?

  • Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı
  • Hafızada sorun yaşanmaya başlanması
  • Görme bozuklukları
  • Bulantı ve kusma
  • Baş dönmesi
  • Konuşmada güçlük yaşanması
  • Güçsüzlük
  • Bilinç kaybı
  • Beyin fıtığında solunum durur

Beyin Ödeminin Tanısı Nasıl Konur? 

  • Fiziki muayene ile hastanın durumu incelenir
  • Nörolojik muayene
  • Tomografi ve MR çekimi ile tanısı konur.
    Beyin Ödemi Tedavisi Nasıl Yapılır

Beyin Ödemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin ödemi ciddi bir hastalıktır. Bu hastalığın tanısının erken konulması çok önemlidir. Tedavi ne kadar erken başlanır ise kalıcı hasarlar ve ölüm riski  o derece önlenmeye çalışılır.

İlaç tedavisi

Damar tıkanıklığından oluşan bir ödem varsa pıhtı çözücü ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır. Bir yandan da idrar söktürücü ilaç tedavisi ile fazla sıvı atılmaya çalışılır. Kanın su çekici özelliğini arttıran ilaç tedavisi uygulanarak beyin içerisindeki ödemin kısa sürede atılması sağlanabilir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi ağır vakalara yapılmaktadır. Beyinde bir kanama varsa kafatası içerisine girilerek birikmiş olan kan alınır. Damar çatlağı varsa damar onarılarak tedavi edilir. Bazı hastalara şant takılarak beyin içerisindeki sıvının boşaltılmasına yardımcı olunur. Bu şekilde beyne uygulanan basınç azaltılmaya çalışılır.

Hiç yorum yok