Tarım İlacı Zehirlenmelerinde İlk Yardım | rnc8.org

Tarım İlacı Zehirlenmelerinde İlk Yardım

Tarım İlacı Zehirlenmelerinde İlk Yardım
Tarım İlacı Zehirlenmesi

Tarım ilacı zehirlenmesinde ilk yardım çok önemlidir. Tarım yapan kişilerin çok kullandıkları tarım ilaçları yanlış kullanım yada tedbirsizlik sonucu zehirlenmelere yol açmaktadır. Bunların başında en çok böcek ilaçları gelmektedir. Tarım ilaçları dokunduğunuz yerden, içtiğiniz sudan yada solunum yolu ile kişileri zehirleyebilir. Bu zehirlenmeden korunmak kadar başınıza geldiğinde neler yapmanız gerektiğini de çok iyi bilmek gerekmektedir.
Tarım ilacı zehirlenmeleri önemli ve erken müdahale gerektiren durumlardır. Erken müdahale edilemeyen kişilerde organ hasarı yada ölümle sonuçlanabilmektedir.

Zehirlenme Belirtileri

Tarım ilaçlarında zehirlenme belirtileri hemen kendini gösterebildiği gibi bir kaç saat sonrada görülebilir. İlacın alınan yoğunluğuna ve ilacın etkisine bağlı olarak değişmektedir. İlk belirtiler arasında ağız suyunun akması yada halk arasında bilinen adı salyalanma oluşabilir. Gözlerde yanma, kaslarda yaşanan güçsüzlük yada titremeler, denge kaybı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, şiddetli geçmek bilmeyen öksürük, göz kızarması, göz bebeklerinde küçülme, ishal,   bayılma, bilinç kaybı gibi bir çok belirtilerden biri yada bir kaçı aynı anda görülebilir.

Tarım İlacı Zehirlenmesinde İlk Yardım

  • Hastanın üzerine tarım ilacı sinmiş olabilir. Bu nedenle hastanın üzerindekilere hemen çıkarılmalıdır. Hastanın eli, yüzü ve açıkta kalan cildi sabunla yıkanarak ilaçtan temizlenmelidir.
  • Hasta ilacın etkisinin olduğu alandan çıkarılarak temiz hava aldırılmalıdır.
  • Hastanın başı arkaya doğru iyice çekilerek solunumunun rahatlaması sağlanmalıdır.
  • 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranmalıdır
  • Ağız yolu ile zehirlenme gerçekleştiyse acil servis gelene kadar hastanın kusması sağlanmalıdır. Kusmasını kolaylaştırmak için tuzlu su içirmek faydalı olabilir. Faydası olmadıysa parmak sokularak kusmasına yardım edilmelidir.
  • Hasta öksürüyorsa temiz hava alabileceği açık alana çıkarılmalıdır.
  • Hastanın tansiyonu ölçülmeli eğer düşükse bacakları yukarı doğru gelecek şekilde bacaklarının altına bir iki yastık konmalıdır.
  • Solunum yavaşladıysa suni teneffüs yapılarak hastaya ilk yardım yapılmalıdır.
  • Hasta çırpınma halindeyse dişlerinin dilini kesmemesi için ağzına temiz bir bez konarak, dişlerin dili kesmesi engellenmelidir.
  • Dil nefes borusunu tıkayacak şekilde geri gittiyse dil dışarı çıkarılmalıdır.
  • Hasta üşüyorsa sıcak tutulmaya çalışılmalıdır. Üzeri battaniye benzeri bir şeyle örtülmelidir.
  • Hasta en kısa sürede hastaneye götürülmelidir. Giderken zehirlenmenin hangi ilaçtan kaynaklandığı bulunmalıdır. Tarım ilacının hangisi olduğu bilinirse tedavi ona yönelik yapılabilir.
Tarım ilacı zehirlenmesinde ilk yardım hayat kurtarmaktadır. Son derece önemli olan ilk yardım hastanın hayata tutunmasını sağlamaktadır. Tarım ilaçları çok kısa sürede etkisini gösterir ve hemen kana karışmaktadır. İlaç tüm organlarda hasara neden olabilir. Bunun yanında sinir sistemi ve beyne çok kısa sürede hasar verebilir. Kan dolaşımını etkileyen ilaç kalp, akciğer, karaciğer, böbrek başta olmak üzere tüm iç organlar üzerinde kötü etkiler yaratmaktadır. İlacın vücuttan atılımı son derece zordur.

Tarım İlacı Zehirlenmesi Aranacak Numaralar

112 Acil Sağlık Hizmetleri
114  Zehirlenme Danışma Hattı

Hiç yorum yok