Omuz Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer? | rnc8.org

Omuz Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Omuz Çıkığı Tedavisi

Omuz Çıkığı Tedavisi

Omuz eklemi kendi etrafında dönebilen vücudun en hareketli eklemidir. Omuz çıkığı dendiğinde, kolun üst kısmının omuz ekleminden zorlanarak çıkmasına denmektedir. Bu durum omuzun düşme, kaza, kola alınan darbe  gibi nedenlerle zorlanması ile oluşur. Bazen bir hapşırma bile buna neden olabilir. Omuz bir kez yerinden çıktığında %90 yeniden çıkma olasılığı vardır. Omuz ekleminin gevşek hale gelip çıkığın devamlı yenilemesine kronik omuz instabilitesi denmektedir.
Omuz eklemi köprücük, kürek ve kol kemiğinden oluşmaktadır. Kol kemiğinin üst kısmı kürek kemiğinin yuvasına oturmaktadır. Omuz bağları ve eklem köprüsü bu yapılar arasında uzanarak onları sarar. Bu yapının etrafını ise tendomlarla kaslar sarmaktadır. Kol kemiğinin topuzu yani en üst tarafı bazen bu yapıdan çıkacakmış gibi olur. Bu yarım çıkmaya yarım çıkık denir. Kemiğin yuvadan tam çıkmasına ise tam çıkık denir.
Kol kemiğinin topuzu bir kez yerinden çıktığında, onları tutan bir arada tutmaya çalışan yumuşak bağ dokular, kaslar ve tendomlara zarar verir. Onları gevşetir ve yırtar. Omuz yerine oturtulsa da bu dokular artık zarar gördüğünden çıkığın yenilemesi bu nedenle çok kolaylaşmıştır. Bazı durumlarda ise bu dokuların kalıcı olarak yetersizliği söz konusu olmaktadır.
Genelde voleybol, basketbol, tenis, yüzme gibi kolu zorlayan sporlarda sporcuların başına gelen bir durumdur. Bu sporlarda kolun aşırı zorlanması bu bağ dokularda hasarlara neden olur. Bunun yanında kaza, düşme gibi kolu zorlayan durumlarda çıkığa neden olur.
Ağrı, şişme ve kolu hareket ettirememe ilk belirtileridir. Hastanın kolu doktor tarafından yerine oturtulur. Kolu hareket ettirmemesi için bir omuzluk takması önerilir. Omuzdan itibaren kolu tutan bu omuzluk sayesinde çıkma sonucunda hasar gören bağ dokuların yenilemesi ve kendini tedavi etmesi sağlanmaya çalışılır. Omuz bölgesine buz uygulaması yapılır. Bu bölgeye kesinlikle sıcak uygulama yapılmaz.
Hastaya fizik tedavi verilir. Fizik tedavi süresi boyunca hastanın zarar görmüş olan kas, tendom ve bağ dokusu iyileştirilmeye çalışılır. Çıkık çok sık devamlılık gösterirse ameliyat kararı verilebilir.
Omuz Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer

Omuz Çıkığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Omuz çıkıklarında tedavi kolun yerine oturtulması ile bitmemektedir. Yerine oturtulduğunda kolda bir rahatlama olsa da bağların iyileştirilmesi gereklidir. Bu nedenle kolluk takılması ve fizik tedaviye başlanması gereklidir. Bu süreç yaklaşık bir ay kadardır.
Kronikleşen omuz çıkıklarında kapalı ameliyat yapılır. Omuz çıkığı 10 defadan fazla olmuş ise ancak o zaman ameliyat kararı verilebilir. Omuzda birer santimlik delikler açılır ve kameralar eşliğinde  omuza girilir. Omuz bölgesi kameralarla incelenir. Kopan bağ dokuları tamir edilir. Eriyen vidalarla omuz sabitlenir. Bu ameliyat sonrasında hastanın iyileşme süresi bir iki ayı bulur. Ameliyat sonrasında da fizik tedavi uygulaması verilebilir.
Tekrar eden omuz çıkıkları en çok gençlerde 20 ile 30 yaşlar arasında görülmektedir. Bunun nedeni ise çok daha hareketli olunan yaşlarda olmalarıdır. Omuz çıkığının yer etmesi mutlaka önlenmelidir. Yenilemesine izin verilmemeli mutlaka tedavisinin yapılması gereklidir.

Hiç yorum yok