Mide Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar mı? | rnc8.org

Mide Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar mı?

Mide Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar mı

Mide Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar mı?

Mide fıtığı sırt ağrısı yapar mı diye bir çok soru sorulmaktadır. Mide fıtığı midenin yukarı diyaframa doğru ilerleyerek burada fıtıklaşmasına denmektedir. Genelde 50 yaş üzeri kişilerde midenin üst kısmındaki kas yapısının zayıflaması sonucu görülmektedir. Diğer önemli  neden ise karın içi basıncın artmasıdır. Aşırı kilolu kişilerde yada hamilelerde karın içi basınç artmakta ve ıkınma, hapşırma yada öksürme gibi durumlarda mide yukarı doğru itilerek üst kasları zorlamaktadır. Kasları güçsüz yada yaşlanmış olan kişilerde ise mide fıtığı oluşmaktadır.
Mide fıtığı olan kişilerde yoğun reflü şikayeti çok fazla yaşanır. Midenin yukarı doğru çıkması sonucu mide kapakçığı yerine tam kapanamaz ve buradan mide asidi yukarı doğru çıkar. Yemek borusunu ve boğazları yakan mide asidi bu bölgelerde zamanla hasara neden olur. Geçmeyen boğaz enfeksiyonu da bunlardan biridir. Ses kısıklığı ve ses tellerindeki hasarlar, geğirme, kusma, yutkunma güçlüğü, öksürük, nefes almada güçlük yaşanması ise belirtileri arasındadır.
Mide Fıtığı Neden Sırt Ağrısı Yapar

Mide Fıtığı Neden Sırt Ağrısı Yapar?

Mide fıtığı kaburgalar arasında şiddetli ağrılara neden olabilir. İki kaburga arası, midenin üst kısmında, kalpte yada sırt ağrısı şikayetlerine neden olur. Anlamını bilemediğiniz sırt ağrısı özellikle yemek yedikten sonra çok daha fazla yaşanır. Sırta vuran ağrı bazen bıçak saplanmış gibi şiddetli olabilir. Bir çok kişi doktora sırtımda nedenini bilemediğim bir ağrım var diye gitmektedir. Altında yatan neden ise mide fıtığı çıkmaktadır.
Mide fıtığı çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen çok bilinmeyen bir sorundur. Kişilerin çok önemsemediği bu rahatsızlık sadece sırt ağrısı yapmakla kalmamaktadır. Bunun yanında yoğun yaşanan reflü nedeni ile özellikle yemek borusunda hasarlara ve yaralara neden olur. Büyük ve tahribata neden olan ciddi fıtıklar ameliyatla tedavi edilir. Küçük olan fıtıklarda ise ilaç tedavisi yanında bir ömür boyu beslenme alışkanlığına dikkat etmek gereklidir. Fıtık düzelmez ama şikayetlerin aza indirilebilmesi için dikkat önemlidir. Yeme alışkanlıklarına dikkat etmek ise bu hastalık için en önemli şeydir. Dikkat edilmez ise tüm şikayetler devam ederek çoğalmaktadır.
Bu şikayetler ağza acı su gelmesi, reflü, boğaz iltihaplanmaları, geğirme, kusma, bağırsak fonksiyonlarının değişmesi, gaz, ses kısıklığı, yutkunmada güçlük çekmek, iki göğsün arasının ağrıması, kaburgaların altında ağrı, midenin üst kısmında ağrı, kalp ağrısı ve sırta vuran ağrılardır.
Bu ağrıların geçebilmesi için çok yemek yememek gereklidir. Burada önemli olan az ve sık yemektir. Mide çok şişirilmemeli ve yemekten sonra bir saat kadar çok hareket etmemelidir. Öne doğru eğilir bir şeyler yapmamalı hatta ayakkabı bağcığı bile bağlamamalıdır. Tam kapanmayan mide kapakçığından ağzına kadar dolu olan mideden, mide asidi geri gelecektir. Bu ise kişide bir sürü rahatsızlığın olmasına nedendir.
Hastanelere bir çok kişi kalp ağrısı ile başvurmaktadır. Genelde kalp krizi geçirdiğini sanan hastalardan bir çoğu kalp krizi değil kalp dışı göğüs ağrısı çekmektedirler. Kalp krizi ile alakalı olmayan göğüs ağrılarına denen isimdir. Bu tür kalp dışı göğüs ağrılarının ise neredeyse yarısından çoğu mide reflüsü nedenli oluşmaktadır. Sadece kalbe vuran göğüs ağrıları değil arka kısımda da sırt ağrısı olarak kendini göstermektedir. Bu durumun tek çözümü mideye dokunacak yiyecekler yememektir. Reflüye neden olabilecek her şeyden uzak kalmak gereklidir.

Hiç yorum yok