Crohn Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir | rnc8.org

Crohn Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir

Crohn Hastalığı Nedir

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır (IBH). Karın ağrısı, şiddetli ishal, yorgunluk, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye yol açabilecek ,sindirim sisteminizin iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Crohn hastalığının neden olduğu iltihap, farklı insanlarda sindirim sisteminin farklı alanlarında görülebilir.

Crohn hastalığının neden olduğu iltihap, sıklıkla etkilenen barsak dokusunun derin katmanlarına kadar yayılır. Crohn hastalığı ağrılı ve aşırı güçsüzlük sebebi olabilir.Hatta bazen hayatı tehdit edici komplikasyonlara bile neden olabilir.

Crohn hastalığı için bilinen bir tedavi bulunmamakla birlikte, tedaviler belirti ve semptomlarını büyük ölçüde azaltabilir ve hatta uzun süreli bir düzelme sağlayabilir. Tedavi ile crohn hastalığı olan birçok kişi hayatında neredeyse hiçbir işlev kaybı yaşamaz.
Crohn Hastalığı Nedenleri

Crohn Hastalığı Nedenleri

Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Önceden, diyet ve stresten şüphelenilmekteydi, ancak şimdi doktorlar bu faktörlerin hastalığı ağırlaştırabileceğini ancak Crohn hastalığına direkt neden olamayacağını savunmaktadırlar. Günümüzde kabul gören nedenler genetik ve bozuk bir bağışıklık sistemi gibi bir dizi faktördür.

Bir virüs veya bakteri Crohn hastalığını tetikleyebilir. Bağışıklık sisteminiz istilacı mikroorganizma ile savaşmaya çalıştığında, anormal bir bağışıklık tepkisi oluşur.Bağışıklık sisteminin sindirim sistemindeki hücrelere de saldırmasına neden olur.Böylelikle genel olarak bir iltihaplanma durumu meydana gelir.

Crohn hastalığına sahip aile üyeleri olan insanlarda hastalık daha yaygındır.Bu nedenle genler, insanları daha duyarlı hale getirmede rol oynayabilir. Bununla birlikte, Crohn hastalığı olan çoğu kişide, ailede hastalık öyküsü yoktur.
Crohn Hastalığı Belirtileri

Crohn Hastalığı Belirtileri

Crohn hastalığı olan bazı kimselerde ince bağırsakların sadece ileum denen son bölümü etkilenir. Bazılarında ise hastalık daha çok kalın bağırsağı (kolon) tutar. Crohn hastalığından en çok etkilenen bölgeler zaten ince bağırsakların ve kolonun son kısmıdır.

Crohn hastalığının belirtileri hafif,orta veya şiddetli olabilir. Genellikle yavaş yavaş kendini göstererek gelişir, ancak bazen uyarı vermeden aniden ortaya çıkar.

Hastalık aktif olduğunda, belirtiler şu şekilde olabilir:

  1. İshal
  2. Ateş
  3. Yorgunluk
  4. Karın ağrısı ve kramp
  5. Dışkıda kan
  6. Ağız yaraları
  7. Azalmış iştah ve kilo kaybı
  8. Anüsün yakınında veya çevresinde ağrı veya drenaj

Şiddetli Crohn hastalığı olan insanlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  1. Cilt, göz ve eklem iltihabı
  2. Karaciğer veya safra kanallarının iltihabı
  3. Çocuklarda gelişim geriliği
Crohn Hastalığından Korunma Yolları

Crohn Hastalığından Korunma Yolları

Crohn hastalığının sebebi tam olarak bilinemediği için hastalık hiç yokken nasıl korunmak gerektiği de tam olarak bilinememektedir.Bunun yerine hastalığa sahip olan kişilerin,belirtilerden nasıl korunabileceği daha önemlidir.

Sağlıklı Beslenin

Crohn hastalığınız alevlendiğinde, ince bağırsaklarınızın besinleri emmesi zor olabilir. Bu yüzden belirtiler ortaya çıkmadığında sağlıklı beslenmek gerçekten önemlidir.

Bir yemek günlüğü tutun. Hangi yiyeceklerin sizi daha kötü duruma getirdiğini böylelikle anlayabilirsiniz. Crohn'lu bazı insanlar için, yüksek yağlı yiyecekler veya lif bakımından zengin meyve ve sebzeler (fasulye ve brokoli gibi) sorunlara neden olabilir.

Hangi yiyeceklerin sizi daha kötü hissettirdiğini öğrendiğinizde,bunu hekiminiz ile paylaşın. Bir diyet uzmanıyla birlikte, tüm yiyecek gruplarını içeren yemekler planlamanıza yardımcı olabilirler. Ayrıca B12 ve D vitaminleri, demir veya kalsiyum gibi vitamin takviyesi almanız gerekebilir.

Sigarayı Bırakın

Zaten sigara içmenin sizin için kötü olduğunu biliyorsunuz. Crohn hastalığının kontrolünü daha kötü ve daha zor hale getirebileceğini de biliyor muydunuz? Ne kadar çok sigara içiyorsanız, alevlenmeler o kadar fazla olur.

Ağrı Kesici İlaçlardan Kaçının

NSAID'ler olarak adlandırılan ağrı kesiciler,sindirim sistemini koruyan prostaglandinleri de azalttığı için hastalığın şiddetlenmesine sebep olabilir.

Bu ilaçlar aşağıdaki gibi sayılabilir:
  • Aspirin
  • İbuprofen
  • Naproksen

Stresinizi Yönetin

Herkes hayat içerisinde bir miktar strese sahiptir. Buna ek olarak, Crohn hastalığına sahip kişilerde ek olarak hastalık ile ilgili stres vardır.

Stres direkt olarak hastalığa neden olmaz, ama sizin daha kötü hissetmenize neden olabilir.Bu yüzden düzenli egzersiz yapın ve yoga, meditasyon gibi rahatlamanıza yardımcı olacak aktiviteler bulun.

Dinlendiğiniz de sorunları daha iyi halledersiniz, bu yüzden de uykunuzu iyi bir şekilde düzenleyin. Depresyona sahip insanların hastalık belirtilerini daha sık yaşaması muhtemeldir. Doktorunuzdan veya psikolojik danışmanlardan yardım almaktan çekinmeyin.
Crohn Hastalığı Tedavisi

Crohn Hastalığı Tedavisi

Halen Crohn hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.Tıbbi tedavinin amacı belirtilerinizi tetikleyen inflamasyonu (iltihabı) azaltmaktır. Aynı zamanda komplikasyonları sınırlandırarak uzun süreli bir iyileştirme sağlamaktır.

Anti-İnflamatuar İlaçlar

Anti-inflamatuar ilaçlar, inflamatuar barsak hastalığının tedavisinde ilk adımdır. Kortikosteroidler: Prednizon ve budesonid gibi kortikosteroidler vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, ancak Crohn hastalığı olan herkes için işe yaramaz. Doktorlar genellikle bunları yalnızca diğer tedavilere cevap vermediğiniz takdirde kullanırlar.

Kortikosteroidler kısa süreli (üç ila dört ay) semptom iyileşmesi ve remisyon sağlamak için kullanılabilir. Kortikosteroidler ayrıca bir immün sistem baskılayıcı ile birlikte kullanılabilir.

Oral 5-Aminosalisilatlar: Bu ilaçlar arasında sülfa içeren sülfasalazin (Azulfidin) ve mesalamin (Asacol HD, Delzicol, diğerleri) bulunur. Oral 5-aminosalisilatlar geçmişte yaygın bir şekilde kullanılmıştır, ancak şimdi genel olarak sınırlı fayda sağladığı düşünülmektedir.

Bağışıklık Sistemi Baskılayıcılar

Bu ilaçlar iltihaplanmaya sebep olan maddeleri üreten bağışıklık sisteminizi hedef alır. Bazı durumlarda bu ilaçların bir kombinasyonu tek başına bir ilaçtan daha iyi sonuç verir.

Azathioprine (Azasan, Imuran) ve merkaptopurin (Purinethol, Purixan) başlıca bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlardandır.Bu ilaçları alırken, hekiminiz yan etkileri araştırmak için kanınızı düzenli olarak kontrol ettirmenizi isteyebilir. Ayrıca bulantı ve kusmaya da neden olabilirler.

Antibiyotikler

Antibiyotikler, Crohn hastalığı olan insanlarda oluşan bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bakteriyel bir enfeksiyon kendini genelde apse ile gösterir. Bazı araştırmacılar ayrıca antibiyotiklerin, bağırsak bağışıklık sistemini harekete geçirmede rol oynayabilecek ve inflamasyona yol açabilecek zararlı bağırsak bakterilerini azaltmaya yardımcı olduğunu düşünmektedir. Sıklıkla reçete edilen antibiyotikler arasında siprofloksasin (Cipro) ve metronidazol (Flagil) bulunur.

Diyet Değişiklikleri

Yediklerinizin iltihabi barsak hastalığına neden olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur. Ancak bazı yiyecek ve içecekler, özellikle hastalığın aktif döneminde, belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir.

Ne yediğinizi ve nasıl hissettiğinizi takip etmek için bir yiyecek günlüğü tutmak yararlı olabilir. Bazı yiyeceklerin belirtilerinizin kötüleşmesine neden olduğunu keşfederseniz, bunları gidermeyi deneyebilirsiniz. İşte size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

  1. Süt ürünlerini sınırlayın
  2. Az yağlı yiyecekleri tüketin
  3. Yüksek lifli yiyeceklerden kaçının


Diğer İlaçlar

İnflamasyonu kontrol etmenin yanı sıra, bazı ilaçlar belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Crohn hastalığınızın ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz aşağıdakilerden birini veya birkaçını önerebilir:

  1. İshal kesici ilaçlar
  2. Ağrı Kesiciler
  3. Demir takviyeleri
  4. B12 takviyeleri
  5. Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri

Crohn Hastalığı Ameliyatı

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi veya diğer tedaviler belirtilerinizi ve semptomlarınızı gidermezse, doktorunuz ameliyatı önerebilir. Crohn hastalığı olanların yaklaşık yarısı en az bir ameliyat gerektirecektir. Bununla birlikte, ameliyat da Crohn hastalığını tamamen iyileştirmez.

Cerrahınız sindirim sisteminizin hasarlı bir kısmını uzaklaştırır ve ardından sağlıklı bölümleri yeniden bağlar. Fistüllerin kapatılması ve apselerin drene edilmesi cerrahi gerekteren durumlardandır.

Cerrahın Crohn hastalığı için sağladığı faydalar genellikle geçicidir. En iyi yaklaşım, tekrarlama riskini en aza indirgemek için ilaç tedavisini takip etmektir.

Hiç yorum yok