Bebeklerde Kafa Büyüklüğü Neden Olur? | rnc8.org

Bebeklerde Kafa Büyüklüğü Neden Olur?

Bebeklerde yaş ve cinsiyet göz önünde bulundurularak bebeğin baş çevresi ölçülmektedir. Bu ölçüm sonucunda başın normalden büyük olması durumu ortaya çıkarsa bu duruma makrosefali yani kafanın normalden büyük olması rahatsızlığı denilmektedir. Başta oluşan bu büyüklük; kafa derisini ve başı oluşturan kemikleri kapsamaktadır.
bebeklerde kafa büyüklüğü neden olur

Bebeklerde Kafa Büyüklüğü Neden Olur

Bu hastalık genel olarak genetik sebepli olmaktadır. Bu hastalığın genetik nedenlerden başka sebepleri de bulunmaktadır. Ancak bu nedenler genetik sebeplere nazaran çok daha düşük etkili olarak görülmektedir. Kafa büyüklüğü hastalığı genel olarak bebekken kendini belli etmektedir. Ancak birçok aile buna dikkat etmediğinden dolayı bebek ya da çocuğun normal yaşamı düzgün olarak devam etmemektedir.

Makrosefali ayıca kendi kendine oluşan bir hastalık değildir. Başka bir hastalık kaynaklı olarak oluşan bir hastalık olarak bilinen Makrosefalinin günümüzde bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bilinen tedavi yöntemleri genel olarak küçük yaşta başlanması gereken tedavi yöntemlerini kapsamaktadır. Ancak ikinci bir durumda vardır ki bu duruma iyi huylu makrosefali hastalığı denilmektedir. İyi huylu makrosefali hastalığına aileden kaynaklanan kafa büyüklüğü neden olmaktadır.

Bebeklerde Kafa Büyüklüğüne Neden Olan Durumlar?

  • Kafatası kemiklerinde normalden fazla büyüme oluşması, 
  • Beynin normalden fazla büyümesi hastalığı, 
  • Beynin su toplaması hastalığı yani; hidrosefali hastalığı, 
  • Beyinde oluşan tümör ve kistler, 
  • Kafanın iç yapısında oluşan kanamalar, 
  • Kronik bir biçimde beyin damarlarından kan sızması ve bu sızan kanların bir yerde toplanması ile oluşan oluşumlar veya da kafanın içerisinde oluşum gösteren yara yapıları, 
  • Morquio sendromu gibi hastalıklar kafatası büyüklüğüne yani makrosefaliye neden olabilmektedir.
Ancak bu nedenlerden daha farklı nedenler de karşımıza gelebilmektedir. Bu nedenle kendi genetik durumunuzu sorgulamalı ve aileniz başta olmak üzere akrabalarınızda bu tür hastalıkların olup olmadığını mutlaka öğrenmeniz gerekmektedir.

Makrosefali Hastalığı

Makrosefali Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Makrosefali yani kafa büyüklüğü olan kişilerde bir takım belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler;
  • Bireyde gelişim açısından geriliklere rastlanılması, 
  • Kafada hızlı bir şekilde büyüme gözlemlenilmesi durumu, 
  • Kafa hızla büyüme gösterirken vücudunda aksi durum göstererek gelişimsel bir yavaşlık sergilemesi durumu, 
  • Otizm veya epilepsi hastalarında, 
  • Bebeklik döneminde başını tutamayan bebeklerin olması, 
  • Doğumu takip eden altı ay içerisinde halen desteksiz bir şekilde oturamayan bebeklerin olması, 
  • Sürekli olarak huzursuzluk belirtilerinin olması,
Gibi rastlanılan durumlar genel olarak makrosefali rahatsızlığının belirtisi olarak karşımıza gelebilmektedir.

Makrosefali Hastalığı Daha Çok Hangi Bireylerde Rastlanır?

Dünya geneli baz alınacak olursa; bu ve bu gibi hastalıklar, ırk ve cinsiyet gibi temel olan bazı faktörlerden etkilenebilmektedir. Bunun yanında bazı hastalıklardan da etkilenerek hastalık oluşabilmektedir. Makrosefali hastalığının oluşumunda genel olarak en çok görülen sebep genetik faktörlerdir.

Makrosefali Hastalığına Nasıl Teşhis Konulur?

Makrosefali hastalığının genel olarak teşhis şekli doğumu takip eden aylarda belirli zaman aralıklarında baş çevresini ölçmektir. Eğer ki bebeklerde makrosefali riski var ise beyin içi dokulara bakılır ve bunun yanında MR istenilir. Bu ölçüm ve gerekli görüntülenme işlemleri sonrası bebeğin gelişimi konusunda detaylı bilgi elde edilebilmektedir.

Makrosefali Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Makrosefali hastalığının tedavisi teşhis ile bağıntılı olarak değişmektedir. Eğer yapılan testlerde beyinde kafa büyüklüğü hastalığına dair herhangi bir bulguya rastlanılmamış ise bu hastada baş çevresini belirli ölçüm aralıkları ile ölçmeye devam edilmelidir. Bunun haricinde hastanın da ailesinin soy olarak incelemeye alınması gerekmektedir.

Bebeklerde kafa büyüklüğü neden olur yazımızı beğendiyseniz yorum yapmayı unutmayın.

2 yorum:

  1. Yeğenimde bu hastalıktan var. Berbat bir hastalık çok zor bir durum Allah bütün ailelere sabır versin.

    YanıtlaSil