Yumurtalık Kisti Karında Şişlik Yapar mı? | rnc8.org

Yumurtalık Kisti Karında Şişlik Yapar mı?

Yumurtalık Kisti Karında Şişlik Yapar mı?

Yumurtalık Kisti Karında Şişlik Yapar mı?

Kist karında şişlik yapar mı? Yumurtalık kistleri karında şişlik yapar mı sorusu bu ara çok sorulan sorular arasındadır. Yumurtalık kistleri genelde hiç bir belirti vermeyen zararsız anormal dokulardır. İçleri su dolu kesecikler genelde tehlikesizdir.
Yumurtalık kistlerinden bazıları büyür ve kişide rahatsızlıklara neden olur. Çoğunlukla doktor muayenesinde ultrasonla bakıldığında anlaşılırlar. Belirtileri arasında karında şişlik de vardır. Diğer belirtileri ise adet düzensizliği, karın ve kasıkta ağrı, kabızlık, ağrılı dışkı yapma, idrar yolu şikayetleri , sık idrara çıkma, lekelenme gibidir.
Bazı kistler tehlikeli boyutlara erişerek patlayabilirler. Bu gibi bir durum kadın için son derece sakıncalı ve tehlikelidir. Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ile acil hastaneye gidilir. Böyle bir durumda acil ameliyatla kist alınarak temizlenir.
Bazı kistler karında ele gelecek şişlikler yaparken bazıları ise bağırsak hareketlerini bozduğu için gaz şişliği de yapabilir. Yumurtalık kistleri karında gaz şikayetlerinin de çoğalmasına ve haz şişkinliği de oluşmasına neden olur.
Kist Karında Şişlik Yapar mı?

Kist Karında Şişlik Yapar mı?

Bazı kistler ise kanser riski taşımaktadır. Bu tür kistler çok az görülse de böyle bir risk vardır. Kanser riski olan kistler genelde mide bulantısı, iştah kaybı, kasık ağrısı, karında ve göbekte şişliktir. Bu nedenle karında şişlik elinize geldiği anda mutlaka hemen doktorunuza danışmalısınız. Gerekli testlerin ve ultrason muayenesinin yapılması gereklidir. Ele gelen şişlikler beklenmeyecek kadar önemlidir. Yumurtalık kanserinde erken teşhis hayati önem taşımaktadır.
Sadece kistten dolayı da karında şişlik yaşanabilir. Bu durum genelde kistin büyümesi sonucu olur. Küçük bir kist ele gelmeyecek kadar ufaktır. Karında da şişlik yapmaz. Kist tedavisi hormon ilaçları ile yapılmaktadır. Bir kaç ay kontrol altında tutulan kistlerde küçülme olmuyor ise ameliyatla alınabilir. Ameliyat kararının verilebilmesi için kistin büyüklüğü, kadının doğurganlık yaşı çok önemlidir. Bazen kist ile birlikte yumurtalıklar da alınmaktadır. Kist yumurtalıklara yapışmış ve yumurtalıkların işlevini yapamamasına neden olabilir.
Kadınların bu yüzden her yıl düzenli kontrole gitmeleri çok önemlidir. Bazı kistler ise hiç bir belirti vermeden sinsice ilerlemektedir. Bu tür kistlerin vakit kaybetmeden kontrol altına alınması çok gereklidir. Her iki tarafta yada tek tarafta olabilen kistler, kadınlarda yumurtlamayı da engelleyerek bebek sahibi olmayı da engelleyebilmektedir.
Bazı kistler sadece karın ağrısı şikayeti ile ortaya çıkar. Dizlerinizi karnınıza doğru çektiğinizde karnınızda şiddetli bir ağrı belirebilir. Genelde bu ağrı kadınların dikkatini çeker ve doktora giderler. Bir çok kadın ise lekelenme ve adet düzensizliği şikayeti ile doktora gittiğinde kistinin olduğunu anlarlar. Her kadın mutlaka senede bir kez doktora gitmeli ve ultrasonla muayene olmalıdır. Ancak o zaman kist olup olmadığını anlar. Kisti olan her kadın ise düzenli kontrollere giderek kistte değişim olup olmadığına baktırmalıdır. İhmale gelmeyecek kadar önemli bir konudur. Hele karında şişlik yaşayan bir kadın mutlaka doktora giderek tam olarak neyinin olduğunu öğrenmelidir.

Hiç yorum yok