Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? | rnc8.org

Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı?

Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı?

Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı?

Yumurtalık kisti gaz yapar mı sorusunu inceleyeceğimiz makalemizde kadınlarda adet dönemi oluşan gaz şikayetlerini de incelemek gereklidir. Bu iki sorunun da nedeni birbirine yakındır. Bir çok kadın gaz şikayeti ile doktora gitmektedir ve altında yatan nedenlerden biri de  yumurtalık kisti çıkmaktadır.
Yumurtalık kisti belirtileri arasında karın ağrısı, karında şişlik, adet bozuklukları, ara lekelenme, sık idrara çıkma, kabızlık gibi şikayetler vardır. Yumurtalıklarda oluşan kistler genelde zararsız olup, kendiliğinden yok olmaktadır. İçleri su dolu kesecikler olan kistlerin bazıları ise büyüyerek bir çok belirti vererek kadınlarda şikayetlere neden olurlar. Bazı kistler ise kansere dönüşerek kadınlarda sıkıntılı bir süreci başlatırlar.
Yumurtalık Kisti Neden Gaz Yapar?

Yumurtalık Kisti Neden Gaz Yapar?

Yumurtalık kistleri yumurtalarda yani kadının üreme organında oluştuğu için yer olarak ciddi ve önemli bir noktadadır. Yumurtalık sadece yumurta üretmeye yani kadının doğurganlığının devamlılığına yaramaz. Kadınlarda yumurta üretiminin yanında hormon üretimini de sağlamaktadır. Hormonlar ise bir kadının adet olmasını sağlayan en önemli etkendir. Hormonlarında oluşan küçük bir dengesizlik bile bir kadında ciddi sorunlara yol açar. Hormon dengesizlikleri kilo, sivilce, cilt sorunları, adet düzensizlikleri, gebeliğin engellenmesi ve bunun gibi bir çok soruna neden olur. Bağırsak hareketlerinin de bozulmasına neden olan bu durum kadınlarda gaz şikayetine neden olur. Yumurtalıklarda oluşan kistler hormonları etkilediğinden kabızlık ve gaz kadınlarda çok sık görülür. Bazı kadınlarda kist olmasa bile gaz sorunu özellikle adet döneminde çok yaşanmaktadır. Karın ağrısı gibi gaz da adet döneminde kadınların şikayetleri arasındadır. Bu durumun da nedeni adet dönemine yakın hormonlardaki değişimidir. Bu değişim mide ve bağırsak fonksiyonlarını bozarak bağırsak içerisinde gaz hapislerine yol açmasıdır. Adet dönemine yakın olan bu değişim nedeni ile adet dönemine yakın ve adet döneminde bağırsak gazı neredeyse % 15 kadar kadında çok şiddetli yaşanır. Kist soru ise kadınların hormonlarının sadece adet dönemine yakın değil normal zamanda da değişimine yani hormon dengesizliğine neden olur. Bu durumda ise bağırsak gazı sadece adet döneminde değil günlük hayatta devamlı yaşanan bir sorun haline gelir.
Yumurtalık Kisti Gaz Tedavisi

Yumurtalık Kisti Gaz Tedavisi

Bir çok hasta vardır ki hastaneye yoğun gaz şikayeti ile gelmektedir. Altında yatan sorunun yumurtalıklarda oluşan kist olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu kistler büyük ve tehlikeli boyutlarda ise ameliyatla alınırlar. Bazen bu kistlerin kilolarca olduğu görülür. Bu nedenle her kadının en azından senede bir kez kadın hastalıkları uzmanına giderek kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir.
Genelde kistler her kadında görülen zararsız su dolu keseciklerdir. Bir çok kadın kendinde kist olduğunu fark etmeden hayatını devam ettirir. Kontrollerde ultrasonda görülebilen kistlerin tedavisi hormon içerikli ilaçlarla çok kısa sürede yapılır. Normal boyutlarda olan kistler bir kaç aylık hormon ilaçları ile yok olur. Tedavi sürecinde kistler kontrol altına alınır ve küçülüp küçülmediğine bakılır. Büyük olan kistler ise çok kısa süren bir ameliyatla alınarak temizlenir. Bazen kist yumurtalığa yapışır ve ancak kisti alabilmek için yumurtalığı da almak gerekli olur.
Yumurtalık kisti tedavisi olurken doktorunuz gaz sorunu için size gaz giderici ilaç tedavisine başlayacaktır. Hormon ilaçları hormonlarda dengeyi sağladığı için zaten bu ilaçları kullanırken gaz sorunu da büyük oranda azalacaktır. İlaç tedavisinin yanında yürüyüş yapmak da bağırsak hareketliliği için çok önemlidir. Eğer doktorunuz ameliyat kararı verir ise kist alındıktan sonra gaz sorunu da tamamen ortadan kalkar.
Vücudunuzdaki bazı değişiklikleri atlamamak, önemseyerek dikkate almak gerekir. Bir kadın sık idrara çıkıyorsa, kabızlık çok sık yaşanıyorsa, lekelenme yada adet düzensizliği varsa, gaz sorunu çekiyorsa, karın ağrısı, karnında şişlik, göğüslerinde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sızlama gibi şikayetleri varsa mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına gitmelidir. Bu şikayetlerin hiç biri olmasa bile her kadının senede bir kez doktora giderek kontrollerini yaptırması çok önemlidir. Kanser gibi bazı hastalıklar sinsice ilerler ve erken tanı bu gibi hastalıklarda hayati önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok