Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Zayıflama | rnc8.org

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Zayıflama

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

Mide fıtığı ameliyatı sonrası zayıflama, ameliyat sonrası sıvı ile beslenme ve daha sonrasında uyulması gereken diyet ile yaşanır. Mide fıtığı genelde kilolu kişilerde görüldüğü için zaten kilo vermek ve zayıflamak gereklidir. Mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo verme sıvı beslenmesi sonucu bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden en az 3 ile 10 kilo arasında değişim göstermektedir. Burada kişinin kilosu, verilen kilolarda çok önemlidir. Sonrasında yapılan diyetlerle verilen kilo kişinin normal kilo düzeyine düzene kadar devam eder.
Her mide fıtığı olan kişiye ameliyat kararı verilmemektedir. Özellikle kilolu kişilerin kilo vermesi sağlanmaya çalışılır. Mide fıtığının büyük ve çok tahribata neden oluyor olması ameliyat kararında etkili olur. Mide fıtığı genelde kilolu kişilerde oluşur. Aşırı kilo karın içi basıncını etkiler ve mide yukarı doğru harekete geçer. Karın içi basınç ve karın içerisindeki kas yapısı organların yerinde kalabilmesi için çok önemlidir. Aşırı alınan kilo ile iç yağlanma oluşur. Bu da karın içi basıncı kötü etkiler. Yağlar nedeni ile iç basınç artar ve bir hapşırma, ıkınma bile midenin yukarı doğru itilmesine neden olur. Bu nedenle mide fıtığı olan kişilerin ameliyat olmasalar bile fıtığın büyümemesi, şikayetlerin artmaması için kilo vermeleri, zayıflamaları şarttır. Mide fıtığı olan kişiler zaten beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Bu rahatsızlık direk beslenme ile alakalıdır. Yatmadan en az 3 saat önce yemek yeme kesilmelidir. Boş mide ile yatılmalıdır ki reflü gece yoğun yaşanmasın. Reflüyü önlemekte ki amaç reflünün neden olabileceği tahribatı önlemeye yöneliktir. Yemek borusu mide asidi nedeni ile aşırı tahribata uğrar. Dikkat edilmeyen fıtıklarda mide ve yemek borusu kanseri olma riski artar. Mide fıtığı ciddi ve önemsenmesi gereken bir hastalıktır.
Aşırı kilo haricinde bir çok neden de mide fıtığı oluşmasına neden olur. Kasların zayıflaması sonucu midenin yıkarı doğru hareketi 50 yaşı geçen kişilerde daha çok görülür. Genelde kadınlarda hamilelikte ve doğumda zorlanma sonucu gerçekleşir. Ağır yük kaldırma, çok aşırı kronik öksürükler, çok kusma gibi bir çok neden mide fıtığına neden olan diğer sebepler arasındadır.
Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Zayıflama

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Zayıflama

Mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo verme kendiliğinden çok kısa sürede olur. Ameliyat sonrası hasta sıvı ile beslenmektedir. Katı gıdaya geçiş zamanla kademeli olarak gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası beslenme çok önemlidir. Hasta su, meyve suyu gibi sıvı, mama ile beslenir. Bu aşamada katı gıdaya geçene kadar en az 3 ile 10 kilo arası, kilo kaybı çok normaldir.
Mide yukarı doğru yemek borusuna doğru genişleme gösterdiği için mide kapakçığı işlevini tam olarak göremez. Açıklık kalır ve bu açıklıktan yemek artıkları ve mide asidi yıkarı çıkar. Bu da kişide reflüye neden olur. Bunu gidermek için beslenme alışkanlığına dikkat edilir. Hayat şekli değiştirilir ve bir çok şeye dikkat edilmek zorunda kalınır. Yatmadan önce yemek yenmez, reflüye neden olacak gıdalardan uzak kalınır. Yatarken oturur vaziyette yatmaya dikkat edilir. Son çare ameliyattır. Ameliyat kararı verilebilmesi için ise fıtığın büyük olması ve kişinin yemek borusuna ve midesinde çok tahribat yapıyor olması gereklidir. Bazı fıtıklarda ise hiç bir şart aranmadan ameliyat kararı alınır.
Ameliyatla mide yemek borusu çevresine sarılır. Bu nedenle ameliyat sonrasında mideye geçiş zorlaşır. Yemek borusu çevresine sarılmış olan midenin üst bölümü geçişi zorlaştırır. Ameliyat sonrası bu geçiş rahatlayana kadar sıvı beslenmesi yapılır. Mide fıtığı ameliyatı sonrası beslenme bu nedenle çok önemlidir.
Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrası hastaya su, meyve suyu, mama gibi sıvı besinler verilir. Eve çıkış sonrasında da bu beslenme şekli bu şekilde devam eder. Ameliyat sonrasında doktor kontrolüne kadar kişi bu zorlu süreçte katı bir şey yiyemez. Katı gıdaya zamanla ve kademeli olarak yavaş yavaş geçebilir.
Öncelikle çorba, yoğurt gibi sudan biraz daha katı gıdalara geçilir. Ama ağızda çiğneyerek yenebilecek gıdalara ameliyattan en az iki hafta sonrasında o da doktorun izni ile geçilir.
Ameliyat sonrasında hastada yoğun bir gaz sorunu yaşanır. Mide bulantısı ise çok görülen şikayetler arasındadır. Bağırsaklardaki fonksiyon bozulması ile kişi kabızlık yada ishal şikayeti yaşayabilir. Yoğun gaz şikayeti için kişiye ilaç takviyesi yapılır. Bu dönem hastada karın ağrısı ve buna benzer şikayetler çok yaşanmasına neden olur. Ameliyat sonrası beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli şey hasta zaten yoğun gaz şikayeti yaşadığı için gaz yapacak sıvı besinler yememelidir. Meyve sularının gaz yapabilecek olan asitli olanları tercih edilmemelidir. Papatya çayı, rezene gibi gaz giderici çaylar içilmelidir.
Bu dönem zor bir süreçtir ama bir kaç hafta içerisinde ameliyat sonrası gelişen şikayetler azalır ve kişi normal hayatına döner. Bundan sonrasında hastanın eğer aşırı kilosu var ise o kiloyu vermeye çalışır. Kilo fazlası olmayan kişiler ameliyat sonrasında hayatlarına artık ilaç kullanmak zorunda kalmadan ve beslenmesine dikkat etmeden devam ederler. Kilo fazlası olan kişilerin ise karın içi basıncı normal düzeyde tutabilmek için fazla kilolarından kurtulmaları gereklidir. Ameliyat sonrasında sıvı beslenme sonucu zaten 3 ile 10 kilo arası bir kilo kaybı yaşamışlardır. Bundan sonrasında da yediklerine dikkat ederek çok kısa sürede kilo verirler. Doktorları onlar için bir diyet listesi hazırlayacaktır.
Bu ameliyatın en güzel yanı artık reflü şikayetinden kurtulmuş olunmasıdır. Mide yanmaları geçmiş ve hayatları çok daha düzenli ve güzeldir. Geğirme, gece öksürükleri, boğaz enfeksiyonları artık olmayacaktır. En önemlisi de mide ve yemek borusu artık tahribata uğramayacaktır.
Mide ve yemek borusunda oluşan tahribat ile normal hücreler zamanla anormal hücrelere dönüşebilmektedir. Bu nedenle de kanser olma riski çoğalmaktadır. Doktorun ameliyat kararını oluşan tahribat bu nedenle etkiler. İlerde kötü bir netice yaşanmaması adına yapılan ameliyat sayesinde kişi hayatını bir ömür boyu mide ilaçları kullanmak zorunda kalmadan yaşayacaktır.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci ile ilgili makalemiz ilginizi çekebilir. Mide fıtığı ve ameliyat sonrası riskler, iyileşme süreci, şikayetler, kilo verme ile ilgili çok daha kapsamlı bilgi içermektedir.

Hiç yorum yok