Çıban Çıkması İyi Midir ve Neden Çıkar? | rnc8.org

Çıban Çıkması İyi Midir ve Neden Çıkar?

Çıban Neden Çıkar?

Çıban Neden Çıkar?

Çıban çıkması iyi midir, çıban neden çıkar soruları çok sorulur. Çıban sivilceye benzeyen büyük iltihaplı mikroplu bir oluşumdur. Ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntı ile kendini belli eden çıban, büyüdükçe içi iltihapla dolar. İrin dolu bu oluşum ağrı yaparak ciddi sıkıntı yaratır. Ağrı ve zonklama şeklinde şiddetli olur. Uzun süre uç vermesi beklenir ve zamanla uç kısmı patlar ve içi boşalarak iyileşmeye başlar. Bir çıban ancak içi boşaldığında iyileşme göstermeye başlar.
Çıbanın bir çok cinsi ve çeşidi vardır. Bazı çıbanlar oldukça tehlikeli ve ölümcül olabilir. Aslında ölümcül ve tehlikeli olan çıban değildir. Dış etkenlerle sıkılan yada patlayan çıbanların içerisindeki iltihabın vücuda yayılmasıdır.
Kan çıbanı en çok görülen çıban cinsidir. Şirpençe çıbanı ise bir çok kan çıbanının bir arada toplanarak tek bir çıban gibi görülmesine denmektedir. Şirpençe çıbanı tehlikeli bir çıbandır. Şark çıbanı ise çok nadir görülmesine rağmen en tehlikeli çıban cinsidir.  Tarihte bir çok kişinin ölümüne neden olan çıbanın iyileşmesi neredeyse 2 yıl gibi bir süreyi bulmaktadır.
Çıban içi boşaldığında derin bir oyuk şeklinde iz bırakmaktadır. Küçük çıbanların izi geçerken büyük çıbanların izleri kalıcı olmaktadır. Çıban vücudun her yerinde çıkabilir. Özellikle bacak, sırt, boyun, yüz, koltuk altı gibi ince derili yerlerde çıkarlar.
Çıban Çıkması İyi midir

Çıban Çıkması İyi Midir?

Çıban çıkmasının vücudun iltihabını ve mikrobunu atması şeklinde yorumlayanlar vardır. Halk arasında çıban çıkması iyidir şeklinde söylenmektedir. Bu yanlış bir bilgidir ve asla çıban çıkması iyi değildir. Çıban bir bakterinin vücuda geçmesi ve kıl köküne yerleşerek bu bölgedeki yağ dokuları ile beslenmesi sonucu büyümesi ile oluşur. Vücuttaki mikrobun dışa vuruşu değil dışarıdan alınan bir bakterinin cilt içerisinde büyüyerek iltihaplanmasına denmektedir.
Bu bölgedeki tehlikenin farkına varan vücut bakteriyi bir kese ile kaplar ve vücuda yayılmasını engeller. Hemen onunla savaşabilmesi için bu bölgeye kan içerisindeki alyuvarları göndererek onunla savaşmaya başlar. Bu savaş neticesinde bir çok bakteri ve alyuvar öldüğü için kesenin içi onlarla dolarak büyür. Büyüyen kese irin ve iltihapla dolar. Çıban olgunlaştığında üzerinde sarı ve iltihaplı bir uç verir. Bu uça dokunmak ve sıkmak iyi değildir. Çıbanı sıkmar yada patlatmaya çalışırsanız iltihap yani buradaki bakteriler kılcal damarlar yolu ile kana, bu şekilde de tüm vücuda dağılır. Eğer bakteri vücuda dağılır ise iç organlarda da çıbanlar çıkmasına neden olur. Hatta çıban yüz, boyun gibi boyna yakın bir yerde ise beyne bile sıçrayacaktır. Sinir sistemini etkisi altına alabilir. Kişilerde bu nedenle koma ve felç hali bile yaratabilir. Bazı kişilerde çok daha tehlikeli boyutlara vararak ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle çıbanı sıkmak ve patlatmaya çalışmak çok tehlikelidir. Çıban çıkması da iyi değildir.
Bu bakteri spor salonları, okullar, otobüsler, havuzlar, sahuna, hamam, hastane gibi çok kişinin bir arada kullandığı yerlerden daha sıklıkla geçmektedir.  Temizlik çıban çıkmasında en etkili rolü oynar. Bakteri her yerden geçebilir. Önemli olan onun geçmesi değil, onu kıl köklerine inmeden vücuttan temizlemektir. Temizlik bu nedenle çok önemlidir. Havuza giren kişilerin havuzdan çıkınca banyo yapmaları gereklidir. Çıplak ten ile çoklu kullanılan yerlere oturmamalı, değmemelidir. Temas olunduğunda hemen su ile temizlenmelidir. Çorapsız kimsenin terliği kullanılmamalıdır. Kimsenin kıyafeti giyilmemelidir.
Çıban asla patlatılmaya çalışılmamalıdır. Temiz tutulmalıdır. Gün içerisinde mutlaka çıban batikon yada antiseptik yağlarla silinmelidir. Antibiyotik krem mutlaka çıban tedavisinde kullanılmalıdır. Çıban kendiliğinden patlamıyor ise mutlaka doktora giderek göstermelisiniz. Çıbanın cinsine göre doktorunuz uygun bir tedavi şekli belirleyecektir. Mutlaka tedaviye uyulmalıdır. Bazı çıbanlar çok daha tehlikeli olduğu için onlar çıban ameliyatı ile temizlenir. Bu bölgedeki çıbanın kesesi alınır ve çevresi temizlenir. Bu şekilde yapılan tedavi en doğru çıban tedavisidir.
Çıban patladıktan yada temizlendikten sonra bu bölge çok iyi temizlenmelidir. Devamlı temiz tutulmalı ve pansuman yapılmalıdır. Çıban patladıktan içindeki irin aktıktan sonra baş kısmı kabuk bağlayacaktır. Bu kabuk asla koparılmamalı ve ona değilmemelidir. Kalan bakteriler bu şekli ile dağılabilirler. Çıban zor iyileşen bir mikroplu hastalıktır. Kabuğun kopması ile buradaki iz kalıcı olur.
Çıbanın mikrobu  vücuda dağılma gösterdiğinde genelde ateşlenme ile kendini gösterir. Böyle bir durumda mutlaka doktora gitmeniz gereklidir. Acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Hiç yorum yok