Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır? | rnc8.org

Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır

Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil zeytinin kararmaması için ne yapılır, nelere dikkat etmek gerekir? Yeşil zeytin kurulurken yada kurulup tatlandırıldıktan sonra soframıza gelene kadar olan işlemler esnasında kararmaması için bazı şeylere dikkat etmek gereklidir. Marketten aldığınız yeşil zeytinleri de aynı yöntemlerle evde kararmamasını sağlayabilirsiniz. Yeşil zeytin kurmak hem çok kolaydır, hemde dikkat ister. Nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilirsen soframıza bir yıl boyunca koyacağımız zeytinlerimizde ne bozulma, ne yumuşama, ne de kararma olmaz. Kırma yeşil zeytin yapımı? Çizme yeşil zeytin yapımı nasıldır?

Sofralarımıza getirdiğimiz zeytinleri evde kendiniz de kurmanız mümkündür. Eğer pazarlarda taze toplanmış zeytin bulma imkanınız var ise kendiniz çok rahatlıkla zeytinleri alıp kurabilirsiniz. Kurma esnasında, saklarken, tatlandırırken nelere dikkat etmeliyiz, bu işlemleri nasıl yaparsak zeytinlerimizin rengi değişmez, zeytin kurma işlemleri nelerdir, bunları yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Kırma Yeşil Zeytin Yapımı

Kırma Yeşil Zeytin Yapımı

Yeşil zeytin bir kaç şekilde kurulmaktadır. Kırma zeytinde bunlardan bir tanesidir. Kırma zeytin, zeytin ağacının verdiği ilk hasat ile yapılır ve diğer zeytinlerden çok daha az dayanır. Bu nedenle kırma zeytin yapılır, hemen tatlandırılır ve yenmeye başlanır. Kırma zeytin, en lezzetli zeytin kurma şeklidir denebilir. Genelde bölge halkı tarafından yapılır ve yenir. Marketlerde uzun dayanmadığı için satılmaz.
Kırma zeytin adından da anlaşılacağı gibi zeytini kırarak yapılır. Yani bir taş, çekiç yada havan yardımı ile zeytinin üzerine tek seferlik vuruşlar yapılarak zeytin çok ezilmeden zedelenir. Bu işlem sırasında zeytininiz kararabilir. Yeşil zeytinin kırma esnasında kararmaması için ne yapılır?

Kırma Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil zeytinler kırılırken bir kap içerisine su konur ve kırılan zeytinler hemen su dolu kaplar içerisine atılırlar. Bu şekilde kırılan zeytinler kararmamış olurlar. Kırma işlemi bitene kadar dışarıda biriktirilen zeytinler tamamının kırma işlemi bittiğinde, kurma işlemine kadar geçen sürede kırılan yerleri kararacaktır. Bu nedenle ya kuracağınız kap içerisine su koyunuz yada bir kap içerisine su koyarak kırdığınız zeytinleri bu kap içerisine atarak bekletiniz. Bu şekilde zeytinlerinizin kararmasını önlemiş olursunuz.

Zeytinlerimizi kurmak için bir bidon, cam kavanoz yada pet şişelere koyduktan sonra üzerlerini geçecek kadar su koymalıyız. Koyduğunuz su zeytinlerin üzerini geçmelidir. Zeytinler eğer su altında kalmaz hava ile temas ederlerse hava ile temas eden kısımları kararır. Bu yüzden su zeytinlerin üzerinde kalmalıdır. Üzerlerine temiz bir poşet koyarak zeytinlerin hava ile temasını bu şekilde de önlemiş olursunuz.

Zeytinlerinizi tatlandırmak için acı suyunu iyice çıkarmanız gereklidir. Bunun için ise sularını bir kaç gün ara ile değiştirmeniz ve yerine yeni su koymanız gerekmektedir. Her seferinde zeytinlerin suyun altında kalmasına dikkat etmelisiniz. Zeytinlerin kararmasını bu şekilde önlemiş olursunuz.
Zeytinlerinizin suyunu 2-3 günde bir değiştirme işlemi zeytinlerin acı tadı iyice çıkana kadar devam eder. Zeytinleriniz iyice tatlandıktan sonra kurma işlemine geçebilirsiniz.
  • 1 kg zeytin
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 avuç kaya tuzu
Zeytinleri kurarken, zeytinleri geçecek kadar içme suyu ile kabınızı doldurun ve içerisine tuz ve limon tuzu konur. Limon tuzu zeytinlerinizin renginin sararmasını ve kararmamasını sağlar. Bir kilo zeytine bir tatlı kaşığı limon tuzu koymanız yeterlidir. Çok daha fazlası zeytinlerin tadının ekşimesine neden olur. Bu nedenle gerekli miktarın üzerine çıkmamasına dikkat edin. Kurma işlemi sonrasında da zeytin dolu kapınızın üzerine temiz bir poşet koyarak zeytinlerin hava ile temasını önleyin. Kabın içerisindeki su zeytinlerin üzerinde olmalıdır. Tuz oranı da bir kilo zeytine 1 avuç kaya tuzu kadar olmalıdır.
Zeytinlerinizi kurduktan sonra istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Kırılan zeytin çok kısa süre dayanacağı için kırma zeytini çok daha kısa sürede bitirmelisiniz.
Yeşil Çizme Zeytin Yapımı

Yeşil Çizme Zeytin Yapımı

Yeşil çizme zeytin kırmaya göre çok daha kolay yapılmaktadır. Dayanma süresi de diğerine göre çok daha uzundur. Kurma işlemini yaptıktan sonra zeytininiz bir yıldan fazla dayanır ve bir şey olmadan  kalır.
Çizme işlemi zeytinlerin üzerine bıçakla kesit atma işlemidir. Zeytininizi hemen kurup yemek istiyorsanız acısının çok daha çabuk çıkması için çizikleri 2-3 tane atabilirsiniz. Kış için kuruyorsanız zeytininizin çiziğini bir adet atmalısınız.
Çizme işlemini yaparken zeytininizin kararmaması için ise neler yapmak gerekir?

Çizme Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Çizme yeşil zeytin kurarken kararmaması için çizik atılan zeytinlerin su içerisine atılması gereklidir. Çizikleri atıp eğer zeytini bekletirseniz bekleme esnasında zeytinin çizilen yerleri kararmaya başlar. Bu nedenle zeytininizi kuracağınız kap içerisini su ile doldurun ve zeytinlerinizi çizik attıktan sonra su içerisine atınız. Kabı ağzına kadar su ile doldurun ve üzerine zeytinlerin yukarı çıkmaması için temiz bir poşet, bir kap koyun. Bu şekilde zeytininiz hava ile temas etmez ve kararma yapmaz.
Zeytini tatlandırmak için bir kaç gün ara ile suyunu değiştirmeniz gereklidir.  Zeytinin acı tadı çıkıp tatlandığında kurma işlemine geçebilirsiniz. Tatlandırma işlemi bittikten sonra kurma işlemi için zeytininizin içerisine bu sefer içme suyu yani iyi kaliteli su koymanız gereklidir. Suyunuzun içerisine yukarıda verdiğimiz ölçülerde limon tuzu ve tuz koyun. Zeytininizin üzerini kapayana kadar su koyduktan sonra kararma yapmaması, hava ile temas etmemesi için gene bir poşet yada temiz bir kap koymalısınız.

Zeytininizin kararmaması için yapılması gerekenler kurma işlemleri sırasında bu şekildedir. Marketten aldığınız zeytinin ise daha uzun dayanması ve kararmaması için gene tuzlu ve limon tuzlu su yapın ve zeytinlerinizi o suyun içerisinde bekletin. Unutmayın ki hava ile temas eden zeytin kararır. Bunun nedeni ise zeytin asitli bir yiyecektir ve içerisinde yağ miktarı çok yoğundur. Zeytininizi kararmaması için hakiki zeytin yağının içerisinde de tutabilirsiniz. Yalnız bu çok maliyetli olacağı için zeytini tuzlu ve limon tuzlu suda bekletip, softaya koyacağınız zaman içerisine zeytin yağı koyarak tatlandırmak çok daha ekonomik ve pratik bir yöntem olacaktır.
Zeytinleriniz çok tuzlu olursa bir kaç saat su içerisine bekletirseniz tuzu çıkacaktır. Tuzsuz zeytin çok çabuk bozulacağından zeytinin tuzlu olması uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle yiyeceğiniz zaman su içerisinde bekleterek tuzunu çıkarmak çok daha uygun olur.

Hiç yorum yok