Yağlı Yiyecekler Sivilce Yapar Mı? | rnc8.org

Yağlı Yiyecekler Sivilce Yapar Mı?

Yağlı Yiyecekler Sivilce Yapar mı?

Yağlı Yiyecekler Sivilce Yapar mı?

Yağlı yiyecekler sivilce yapar mı sorusu çok sorulan sorular arasındadır. Sivilce oluşumunda yağın direk bir bağlantısı olmamasına rağmen yağlı yiyeceklerin sivilce yaptığı gibi bir kanı oluşmaktadır. Sivilceler yağ bezlerinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise yağ bezlerinin sebum maddesi salgılamasıdır. Sebum maddesinin salgılanmasında ise hormonların etkisi vardır. Hormonların haricinde ciltteki gözeneklerin bakteri ve ölü hücreler ile kapanmış olması yüzde sivilce nedenleri arasındadır. Gözenekler tıkanınca ise sebum maddesi iltihaplanmaya buna bağlı sivilcelenmeye neden olur.
Yanlış cilt bakım ürünleri, genetik faktörler sivilcelenme nedenlerindendir. Sivilce oluşmasına ise ilk olarak beyaz ve siyah noktalar görülürken ilerleyen durumlarda kırmızı kabarcıklar, iltihaplı sivilceler oluşur. Akneye yağ bezlerindeki sorunların yanı sıra derinin kalınlaşması ve bakterilerin deri üzerinde çoğalması neden olur.
Yağlı Yiyecekler Sivilce Yapar mı?

Yüzde Sivilce Nedenleri

Uzun yıllardır yapılan çalışmalarda yağlı yiyeceklerin sivilce oluşmasına neden olmadığı söylense de son yıllardaki çalışmalara yağlı yiyeceklerin akneye neden olduğu ispatlanmıştır. Araştırmacılar yüksek glisemik yükün akneyi arttırdığı söylenmektedir. İnsülin yükselmesinin uzun sürmesi özellikle yumurtalık kisti olan kişilerde hormon dengesizliğine neden olmaktadır. Hormon dengesizliği ise sebum salgılayan yağ bezlerini büyüterek akne oluşumunu etkilediği söylenmektedir.
Bir grup araştırmacıya göre ise süt proteini alerjisinin yağ bezlerinin ağzını kapadığı gibi sütün kendisi de yağ bezlerindeki sebum maddesini arttırdığı söylenmektedir. Süt ve yağlı yiyeceklerin yenmemesi yada azaltılması sivilce oluşumunu engellediği görülmüştür. Yağlı yiyecekler, kızartmalar, çikolata, süt, tatlı gibi yiyeceklerin sivilcelenmeye neden olduğu, bu yiyeceklerden uzak kalınması gerektiği sivilce sorunu yaşayan kişilere önerilmektedir.
Sivilce sorunu olan kişiler yediklerine ve yüz temizliğine dikkat etmelidirler. Bunun yanında yüz maskeleri ile cildi beslemeli ve temizlemelidir. Bol su içmeyi de ihmal etmemelidir. Hormon dengesizliğinin sebep olduğu sivilcelenme sorunları için hormon testleri düzenli yapılmalı ve gerekli görülür ise hormon tedavisi uygulanmalıdır.
Sık sivilcelenme yaşıyorsanız mutlaka bir cildiye uzmanına giderek muayene olmalısınız. Doktorunuz cildinizin tüm sorunlarını çok daha iyi anlayabilir. Kan testleri ile tüm karaciğer enzimlerinize bakılır ve gerekli görülür ise ilaç tedavisi başlanır.

Hiç yorum yok