Salamura Tuzu Yemeklerde Kullanılır mı? | rnc8.org

Salamura Tuzu Yemeklerde Kullanılır mı?

Salamura Tuzu Nedir?

Salamura Tuzu Nedir?

Salamura tuzu yemeklerde kullanılır mı? Salamura tuzu nedir, faydaları nelerdir soruları ile çok karşılaşılmaktadır. Salamura tuz deniz suyunun tuzundan elde edilmektedir. Rafine edilmemiş iri görünümlü bir tuz çeşididir ve rafine tuzlardan çok daha faydalıdır. Toplumumuzda rafine tuzlar yemeklerde çok daha yaygın kullanılmaktadır. Yeni yeni kişilerin bilinçlenmesi ile rafine tuz yerine doğal tuz kullanımı başlamıştır.
Salamura Tuz Nerelerde Kullanılır?

Salamura Tuz Nerelerde Kullanılır?

Salamura tuz adı üzerinde salamura yapılan her türlü gıda ürününde kullanılır. Salamura işlemi gıdaların tuzlanarak çok daha uzun süre dayanmasını sağlayan bir işlemdir.
  • Asma yaprağı
  • Zeytin
  • Balık
  • Peynir
  • Turşu
Peynir ve zeytinde olgunlaştırma işlemi salamura tuz ile yapılır. Daha olgunlaşmamış zeytin tuzlanır ve tuz içerisinde beklediği süre içerisinde olgunlaşır ve tatlanır. Peynir ise yeni yapılır ve tuzlanarak olması beklenir. İki üründe de olgunlaşma  süresini tuzlama işlemi belirler.
Balık salamura yapılar çok daha uzun süre dayanır. Tuzlu balık diye de bilinen salamura balık tuzun içerisine yatırılır ve bu şekilde aylarca bozulmadan  kalabilir. Balık çok çabuk bakteri üreten bir gıdadır. Tutulduktan sonra kısa sürede bakteri üretmeye başlar. Oysaki tuzlanan balıkta bakteri üremesi söz konusu değildir. Salamura içerisine atılan bol tuz sayesinde zararlı bakteriler ölür ve tuz içerisinde üreyemez. Turşu da bu nedenle çok faydalıdır.
Turşu salamura tuz ile yapılır ve turşunun bilhassa bozulmamasını bu tuz sağlar. Rafine tuz ile yapılan bir salamura işlemi sağlıklı olmaz ve gıdalar uzun süre dayanmaz.
Salamura Tuzu Yemeklerde Kullanılır mı?

Salamura Tuzu Yemeklerde Kullanılır mı?

Tuzlar ikiye ayrılmaktadır. İşlem görmüş yani rafine edilmiş tuzlar. Bir diğeri de doğal içerikli işlem görmemiş doğal tuzlar.
Salamura tuz yani deniz tuzu doğal, saf denizden çıkarılmış ve bir işlem uygulanmamış tuzlardır. Bu nedenle içeriğindeki mineral dengesi bozulmamıştır. Salamura tuzu ile tuzlanan gıdalarda bir değiş tokuş olur. Gıda içerisine tuz tadını alırken, gıda içerisindeki su da tuza geçer. Bakteri oluşumu engellenir ve gıdalar bu sayede çok uzun süre bozulmadan ve sağlığını yitirmeden kalırlar.
Salamura tuz tüm yiyeceklerde, yemeklerde çok rahatlıkla kullanılır. Çok daha sağlıklı, faydalı  ve minerallidir.

Salamura Tuz Ve Rafine Tuz Arasındaki Fark

Rafine tuz inceltilme işleminin yanında akışkanlığı daha kolay olsun diye katkı maddeleri konmuş sofralık tuzdur. İşlem görmemiş olan salamura yani deniz tuzu ise tamamen doğal içerikli olup mineral dengesi ile oynanmamıştır.
İkisi arasında tek ortak yan ikisinin de yiyeceklere tuz tadını vermesidir. Salamura tuz konan yiyeceklerde katkı maddesi tadı alınmaz. Çok lezzetli ve faydalı olan salamura tuz mineral bakımından çok zengindir.
Deniz içerisinde bulunan 80 kadar mineralin hepsini içerisinde barındırmaktadır. Yemeklerinizde tükettiğinizde bu mineraller insan vücuduna direk olarak girer ve çok büyük faydaları vardır. İnsan kanında bulunan tüm mineraller bu tuzda mevcuttur.
Hastalıkların çoğalması ile insanlar doğal olan ürünlere geri dönüş yaşamaktadır. Doğal işlem görmemiş ürünler kullanmak çok daha sağlıklı ve faydalıdır. Salamura tuzu sadece turşu ve salamura işlemlerinde kullanmak ona büyük haksızlıktır. Bu kadar faydalı olan bir ürünü mutfağımızda yemeklerimizde kullanmamız gereklidir. Salamura tuzu yemeklerde kullanılır ve çok daha faydalıdır.
Yemeklere pişirirken konan tuz çok kısa sürede erimektedir. Bir tek kalın olduğu için sofrada bir şeylerin üzerine serperken sorun olabilir. Tuz öğütmek için öğütücüler vardır. Bunlar el ile çalışmakta ve çevirerek tuzlar inceltilmektedir. Bu öğütücülere konarak da karabiber çeker gibi tuz öğütülerek sofrada salatalara ve sebzelere bu şekilde kullanılabilir.

Hiç yorum yok