Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma | rnc8.org

Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

 Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma
Memede Ağrı Ve Sertlik

Memede şişlik ve dokununca acıma hissi bir çok kadının zaman zaman başına gelen bir durumdur. Bir çok hastalık kendini bu şekilde belli edebilir. Bu hastalıklardan en korkutanı ise meme kanseri olma riskidir. Çok önemsenmeyen şişlik, ağrı, sertlik ve dokunca acıma hissi aslında araştırılmalı ve önemsenmelidir. Kadın göğsü bir süt bezesidir ve memede ağrı ve sertlik son derece önemlidir. Bazı durumlarda memede ağrı ve acı son derece normal olmasına rağmen bazı durumlarda ise çok ciddi hastalıkların habercisidir.  Memede şişlik ve dokununca acımasına neden olabilecek durumlar nelerdir? Hangi durumlar normal, hangi durumlarda endişe edilmelidir? Öncelikle meme kontrolünü her kadın mutlaka yapmalıdır. Elle meme kontrolünü her kadın  ayda bir kez  kendisi yapmalı ve bunun yanında 36 yaşını geçen her kadın her iki yılda bir bir meme muayenesi yaptırmalıdır. Bu kontrolde bir digital mamografisi, meme ultrasonu yapılarak meme kontrolünü yapılır. 40 ile 50 yaş arası olan her kadın ise bu kontrolü her yıl yaptırmalıdır. Memede şişlik ve dokununca acıma hissi olmasa da bu kontrollerin düzenli yapılması meme kanseri olma durumunda erken teşhis için önemlidir. Meme kanserini ilk evrelerinde yakalama şansı bu şekilde sağlanabilmektedir. Elle evde meme kontrolünü aşağıda detaylı anlatmaya çalıştık.

Adet Döngüsü
Memede ağrı ve sertlik adet kanaması olmadan hemen önceki dönemde normal sayılmaktadır. Memede şişlik, sertlik, acıma ve ağrı adet döngüsü içerisinde östrojen hormonunun yükselmesinden dolayı yaşanır. Bu hormon süt kanallarının genişlemesini sağladığı için memede bu tür hassasiyetler yaşanır. Bir çok kadının adet kanaması olmadan önce memelerinde ağrı, dokununca acıma, sertlikler ve şişlik oluşur. Bu süt bezesi olan göğüsteki süt kanallarının genişlemesi sonucunda olur. Adet döngüsünün 21-28. günleri arasında progesteron hormonu daha fazla üretildiği için memede oluşan bu hassasiyetler çok fazla hissedilmektedir. Bu hassasiyetler her kadında farklılıklar gösterir. Bazı kadınlar hafif hissederken bazı kadınlar da bu durum çok yoğun yaşanır. Özellikle hamilelik dönemlerinde memede şişlik, ağrı, dokununca acıma ve sertlik çok daha yoğun hissedilir.
Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda da bu durum çok yaşanır. Doğum kontrol hapları hormon içeren haplar oldukları için bu tür hapları kullanan kadınlarda da bu şikayetler çok yoğun olur ve  bu şikayetler sürekli ya da aralıklı olarak yaşanabilir.
Memede ağrı ve sertlik eğer adet kanaması olduğunuzda geçiyor ise bu durum bir hastalık değil normal bir durumdur. Adet kanaması olduğunuz halde hala memede ağrı ve sertlik, memede şişlik ve dokununca acıma hissi geçmiyor ise mutlaka doktora giderek kontrollerinizi yaptırmalısınız. Bu durum hormonlar kaynaklı olmaktan çıkarak bir hastalık habercisidir denebilir. Doktorunuz sizden gerekli tetkikleri ister ve sebebi araştırılır. Bu hassasiyet öncelikle meme kanseri olma riskini akla getirse de başka bir çok durumdan da kaynaklı olabilir. Gene de her türlü tetkikin yapılması gereklidir. Memede ağrı ve sertlik hangi durumlarda yaşanır?
Memede Ağrı Ve Sertlik

Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma 

Emzirme Dönemi
Emzirme dönemlerinde memede bu hassasiyetlerin oluşması son derece normaldir. Süt bezesi olan göğüs içerisindeki süt kanalları genişler ve anne sütü üretimine başlar. Memede bu normal olan hassasiyetin yanında  süt verirken oluşabilecek rahatsızlıklar da vardır. Anne memesinde apse, enfeksiyon gibi durumlar anne sütünün süt kanallarından yeterince boşaltılamaması sonucunda yaşanır. Bebek anneyi yeterli derecede emmiyor ise anne süt kanalları içerisinde süt birikir ve bu anne göğsünde apse, kızarıklık, şişlik ve sertlikler yaratır. Bazen şiddetlenerek anne titreme ve ateş nöbeti geçirir. Bu çok önemli bir durumdur ve annenin tedavisi yapılmalıdır. Öncelikle emziren her kadın göğsündeki sütü, bebeği emmese bile tam olarak boşatmalıdır. Boşalan her süt damlası yerine yenisi geleceğinden sütünüzün kalmamasından endişe etmeyin. Ne kadar sağarsanız o derece sütünüz olur ve göğüslerde bu gibi rahatsızlıklar oluşmaz. Memede apse ve enfeksiyon oluşur ise doktorunuz size emzirme döneminde kullanılabilecek ilaç desteği verecektir.

Memede Enfeksiyon
Memede enfeksiyon sadece emzirme döneminde değil her dönemde ve her yaşta kadında yaşanabilir. Memede şişlik ve dokununca acıma hissi var ise bu göğüste enfeksiyon belirtisi de olabilir. Enfeksiyon belirtileri ağrı, dokununca acıma, şişlik, sertlikler ve kızarıklık ve meme ısısında değişimdir. Memenin üzerine elinizi koyduğunuzda sanki yanar gibi bir his varsa ateşleniyorsa enfeksiyon kapmış demektir. Genelde süt kanallarında bir enfeksiyon yada kitle vardır ve bu kitlede  bir enfeksiyon oluşmuş olabilir. İlaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışan meme enfeksiyonu sonrası kanser bulgusu olup olmadığına da bakılmaktadır. Meme ultrasonu mutlaka çekilir ve apse gelişiyor ise apse cerrahi bir işlem ile boşaltılır. Memede enfeksiyon sigara kullanan kadınlarda daha çok görülen bir durumdur. Memede mantar olabilir ve mantar da enfeksiyona sebeptir. Meme enfeksiyonu tedavisi önemlidir ve mutlaka bir enfeksiyon uzmanı ile birlikte çalışılmalıdır. Bir çok meme enfeksiyonu ilaçla tedavi edilirken bazıları da cerrahi olarak içi boşaltılarak rahatlatılır. Bir kısmında çok az da olsa göğüsün tamamı alınmak zorunda kalınabilir. Elinize gelen sertlikler ve şişme, ağrı ve dokununca acıma hissi eğer adet kanaması sonrası geçmiyor ve devamlılık oluyor ise mutlaka doktora gidilmelidir. Önemlidir ve ihmal edilmemelidir.
Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

Yağ Bezesi
Yağ bezeleri vücudun her yerinde oluşmaktadır. Göğüs içerisinde de yağ bezesi oluşabilir. Elle dokunulduğunda elinize gelen bir beze olabilir ve bu memede sertliğe ve şişmeye neden olabilir. Yağ bezesi en çok göğüs bölgesinde olur ve genelde ağrı yapmazlar. Yağ bezesinin ağrı yapması için bulunduğu yer çok önemlidir. Çevre sinir dokularına baskı sonucu ancak ağrı yapan bu oluşumların adına lipom denir. Bu oluşum biraz büyüyüp durur yada bazen büyüme gösterebilir. Doktorunuzun çekeceği mamografi sonucunda kesin bir tanı konulur. Yağ bezelerinin boyu ve büyüklüğü alınabilmesi için önemlidir. Belirli bir büyüklüğün altında olan yağ bezelerine dokunulmaz ve onlar da zararsız bir şekilde bulundukları yerde dururlar. Büyüme eğilimindeki yağ bezeleri alınır.

Meme Kistleri
Memede şişlik ve dokununca acıma hissine meme kistleri de yol açabilir. Fibroadenom adı ile bilinen meme kistleri yerlerinden oynayabilir ve genelde genç kadınlarda görülür. Genelde zararsız olan bu kistler 2 cm altında olurlar ise gözlem altında tutulurlar. Bazı kistler tedavi edilmedikleri taktirde 5 yıl ile 1 yıl arası büyüklüklerinin iki katına çıkabilir. Memenize dokununca elinize gelen bir sertlik var ise hemen doktora giderek ne olduğuna baktırmalısınız. Bu kistlerin büyük olanları içleri şırınga ile boşaltılarak temizlenir. Kistler içleri su dolu keseciklerdir ve zararsızdırlar. Fakat bazı kistler içleri boşaltılsa bile yeniden oluşurlar. Böyle bir durumda 3 defa daha aynı işlem uygulanır ve eğer yenileme oluyor ise ameliyatla alınır. Cerrahi uygulama çok basittir, kist kesesi ile birlikte alınır ve tamamen göğüs içerisinden temizlenir. Özellikle menopoz sonrası içilen adet söktürücü ilaçlar 45-50 yaş üstünde kullanılır ise kist yapabilir.

Meme Kanseri
Meme kanseri genelde sinsice ilerler ve hiç bir belirti vermez. Ancak elinize bir kitle geldiğinde fark edebilirsiniz. Her zaman memede ağrı ve dokununca acıma hissi meme kanseri belirtisi olmayabilir. Meme kanseri belirtileri arasında koltuk altında elinize gelen sertlik, şişlik yada kitle tarzı bir oluşum olması, göğüs üzerinde kızarıklık ve yara olması, bebe başında soyulma, meme başında kabuklanma, göğüsten gelen akıntı gibi belirtilerin tek tek olması yada bazılarının aynı anda olması vardır. Bunlardan bir tanesi bile göğsünüzde var ise mutlaka hemen doktora başvurmalısınız. Mamografi incelemesi ve uzman doktorunuzun muayenesi sonucu gerekli teşhis konulabilir. Meme kanseri son senelerde çok yaygın bir şekilde ilerlemektedir. Kadınların dikkat etmesi gereken bir durumdur ve her hangi bir kitlede önemseyerek hemen kontrollerini yaptırmadırlar. Genelde 40 yaş üzeri kadınlarda görülür. Özellikle menopoz dönemlerinde rastlanan bu oluşumlar menopoz tedavilerinde kullanılan hormon ilaçlarından da olabilir. Kitle fark edildiğinde genelde kitleden biyopsi alınır ve net teşhis konulur. Sonuçta meme de kanser görülmese bile cerrahi işlem ile alınması tavsiye edilir. Memede ağrı ve sertlik görülür ise yada memede şişlik ve dokununca acıma var ise mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Tüm tetkiklerin yapılması ve kesin olarak neden kaynaklı olduğu tespit edilmesi gereklidir. Kadınların özellikle meme kanseri olma riski çok yüksek olduğu için her ay kendi meme kontrollerini yapmaları gereklidir. Elle evde kendi kendinize yapacağınız meme kontrolünde elinize gelen bir kitle var ise doktora gidilmelidir. Erken teşhis için evde her ay kadınların meme kontrolü yapmaları hayati önem taşımaktadır.
Evde Elle Meme Kontrolü Nasıl Yapılır?

Evde Elle Meme Kontrolü Nasıl Yapılır?

Evde elle meme kontrolü yapılabilmesi için en uygun dönem adet başlangıcının 6-7 ve 8. günleridir. Bu günlerde adet dönemlerine yakın oluşan sertlikler ve şişlikler olmaz ve en uygun dönem bu günlerdir. Bu günler hormonların etkisinin en az olduğu günlerdir ve memede oluşan hassasiyetin en aza indiği günlerdir. Menopoza girmiş olan kadınlar ise bu kontrolü ayda bir gün belirleyerek istedikleri günler içerisinde yapabilirler. Meme kontrolü 3 aşama da yapılır.

Aynada Kontrol

  • Ayna karşısına geçerek iki meme arasında fark olup olmadığına bakılır. Memede oluşan bir farklılık var ise hemen tespit edilir. Gün ışığında yada iyice aydınlatılmış olan bir odada kollar vücudun iki yanına sarkıtılarak bakılır. 
  • Sonra kollar yukarıya doğru kaldırılır ve başın arkasında elelr konarak birleştirilir. Eller kenetlenerek iyice başa bastırılarak göğüs kaslarının kasılması sağlanır. İki memede bu kasılmada iyice gözlenir ve farklılıklar var mı bakılır.
  • İki el kalçaya konur ve omuzlar iyice öne doğru getirilerek iki göğüste bir değişim olup olmadığı gözlenir. İki göğüste birbiri ile aynı ise diğer işleme geçilir.


Ayakta Meme Kontrolü

  • Ayakta gözle meme kontrolü yapıldıktan sonra elle kontrol yapılır. Elle kontrol en güzel banyoda cilt ıslakken yapılmaktadır. 
  • Sol meme sağ elle ve diğer sağ meme de sol elle kontrol edilir. Meme üzerinde el daireler çizer ve ele gelen bir şey var mı bakılır. 
  • Koltuk altında da ele gelen bir şey var mı gene daireler çizerek kontrol edilir. 
  • Eli iyice bastırarak kontrol yapılır. Sonrasında meme ucu hafif bir şekilde sıkılır ve bir akıntı gelip gelmediğine bakılır.


Sırt Üstü Yatarak Meme Kontrolü Yapmak

  • Sırt üstü yatılır ve gene sağ meme sol elle, sol meme ise sağ elle kontrol edilir.
  • Sağ memeyi kontrol yapabilmek için sağ omuz altına küçük bir yastık konur ve omuz yukarı doğru kaldırılır. Bu şekilde meme dokusunun yayılması sağlanır.
  • Gene elle daireler çizilerek meme kontrolü yapılır ve koltuk altında bir kitle var mı yok mu gene daireler çizerek kontrol edilir. Mümkün olduğunca yavaş bir şekilde daireler çizilir. Her iki meme de aynı şekilde kontrol edilir.


Meme Kontrolünde Nelere Dikkat Edilir

  • Meme kontrolünde önemli olan iki meme arasında değişim var mı bakılır. Biri diğerine göre daha büyük yada küçük mü bakılır.
  • Ele bir şişlik yada bir kitle gelip gelmediğine bakılır.
  • Meme görüntüsünde değişim gözlenir.
  • Meme cilt dokusunda renk değişimi var mı bakılır,
  • Meme cilt dokusunda portakal görünümü var mı gözlenir,
  • Memede yara var mı, şişlikler var mı 
  • Meme başında özellikle  genişleme, çökme, düzleşme, çatlak, kabuklaşma, renk değişimi, yön değişimi yada yara gibi bir oluşum var mı bakılır,
  • Meme ucu sıkıldığında akıntı geliyor mu yada sıkılmadan da gelen bir akıntı var mı kontrol edilir.
  • Koltuk altında gözle görülen yada elle muayenede ele gelen bir şişlik ve sertlik var mı bakılır.
20 yaşını geçer her kadın mutlaka evde kendi kendine meme kontrolünü yapmalıdır. Memede şişlik ve dokununca acıma hisseden her kadın bu muayeneyi yapmalıdır. Meme kanseri erken teşhis için bu muayene hayati önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok