Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi | rnc8.org

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi

Kemik İliği Kanseri

Multipl Myloma yani kemik iliği kanseri genelde 50 yaş üstü kişilerde görülmektedir. Kan hücrelerinde anormallikler yaşanmasına neden olan kanser başlangıçta bir takım kan hücrelerinin çoğalmasına ve bazı kan hücrelerinin ise baskı altında kalarak azalmasına neden olur. Kemik iliğinde plazma adını verdiğimiz bir hücrenin normal değerlerinden fazla çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta bir çok kan hastalığı ve kemiklerde zayıflama ile birlikte kırıklara yol açıyor. Genelde ileri yaşlarda görülen bu hastalığa yakalanan genç ve çocuklarda çok fazla sayıdadır. Kemik iliği kanseri yaşam süresi erken tanıya bağlı olarak değişiyor. Eğer tedavisi erken dönemde yapılmaz ise ölüm ile sonuçlanmaktadır.
Kemik iliğinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlık, çevre kirliliği, radyasyon, genetiği bozulmuş gıdalar gibi bir çok neden kansere yakalanma olasılığını çoğaltmaktadır. Dünya'da her yıl 750 bin kemik iliği hastası maalesef yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ise her yıl 3 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor ve bin kadar kemik iliği hastamız maalesef bu hastalıktan ölüyor.
Kemik İliği Kanseri

Kemik İliği Kanseri Belirtileri

  • Hastalığın belirtileri ilk başta çok fazla olmamaktadır. Bunun yanında hastalık ilerledikçe halsizlik, yorgunluk hissi ve uyku hali,
  • Kemiklerde ağrı özellikle sırt, kaburga ve bazen de kollarda oluşan ağrılar,
  • Çok sık enfeksiyona yakalanma ve hemen hastalanma, yani bağışıklık sisteminin düşmesi,
  • Ateşlenme,
  • Vücudun bazı yerlerinde morarmalar,
  • Burun kanamaları,diş etlerinde şişme ve kanama,
  • Ciddi şekilde oluşan böbrek şikayetleri,
  • Tat alamama, ne yense aynı gibi gelme,
  • Bulantı, kusma gibi şikayetler ile kendini göstermektedir.
    Kemik İliği Kanseri Belirtileri

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi

Hastalık şüphesi ile doktora gidildiğinde doktor önce tam bir kan tahlili yapmaktadır. Kan tahlillerinde bir anormallik görülür ise kemik iliğinden biyopsi yapılır ve incelemeye alınır. Teşhis ancak bu şekilde konabilir.
Anormal kan hücrelerinin kemik iliğinde çoğalması sonucu normal kırmızı kan hücrelerinde azalma olur. Kan testlerinde protein miktarında artış göze çarpar. Kemik filmlerinde ise kemiklerde bir zayıflama olduğu gözlenir. Tanısı konan kemik iliği kanserinde hastalığın kaçıncı evresinde olduğu saplanmalıdır. Kemik iliği kanseri yaşam süresi hangi evrede tespit edildiği ile çok alakalıdır. Erken evrede yakalama şansı olan hastaların yaşam süresi çok daha fazladır. Böbrek fonksiyonları, kemik hasarı, protein düzeyine ve kalsiyum seviyesine bağlı olarak bir evre tanısı yapılabilir.
Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi
Evre 1
Hastada daha anormal hücreler az miktardadır ve hastalık belirti vermemektedir.
Evre 2
Hastalığın yayılması birinci evreye göre daha fazla orandadır,
Evre 3
Kanser hücreleri artık tamamen vücuda yayılmıştır ve üçten fazla kemikte tümör oluşmuş, kemik hücrelerinde yıkıma bağlı olarak kalsiyumda artış, kanda M-protein adı verilen protein miktarında artış olmaktadır.
Kemik iliği kanseri yaşam süresi teşhis konduktan sonra % 15 oranında ölümle sonuçlanmaktadır. Genelde hastalık teşhisi konduktan sonra yavaş yavaş ilerler ve 2-5 yıl kadar yaşam süresi vardır.
Tedaviye başlayan hastalarda 1-2 yıl süren ilaç tedavisi yani kemoterapi tedavisi uygulanır ve % 70'inde bir miktar iyileşme olurken %10 kadar hasta tam olarak iyileşebilir.
  • Radyasyon tedavisi uygulanır,
  • Enfeksiyon oluşmasını engellemek için damar yoluna immünglobülin verilir.
  • Kemik iliği nakli hastalık için çok önemlidir. Ancak bu 60-65 yaş altındaki genç hastalara yapılmaktadır.
  • Bu tedaviler hastalığı bazen tam olarak iyileştirmese de hastanın daha uzun yaşamasını sağlamaktadır.
Kemik iliği hastalarının % 30 kadar oranı 5 yıldan fazla yaşamaktadır. Tabi ki bu beş yıllık yaşam süresi hastalığın evresine bağlıdır.
Evre 1: beş yıl yaşama şansı %25 ve %40 arasıdır,
Evre 2: %15 ile %30 arasıdır,
Evre 3: %10 ile %25 arasıdır.

Hiç yorum yok