Rahim Filmi Çekildikten Sonra Hamile Kalınır mı? | rnc8.org

Rahim Filmi Çekildikten Sonra Hamile Kalınır mı?

rahim filmi çekildikten sonra hamile kalınır mı

Rahim Filmi Çekildikten Sonra Hamile Kalanlar

Rahim filmi çekildikten sonra hamile kalınır mı sorusu ile karşılaşılmaktadır. Rahim filmi çektiren ve hamile kalanların fazlalığından dolayı bir tetkik aracı olarak çekilen rahim filmi bir tedavi aracı gibi kabul edilmeye başlanmıştır. HSG yani rahim filmi, rahim içerisinin doktorlar tarafından incelenerek filminin çekilmesi işlemidir. Bu filmi çektirip neredeyse bir ay sonra hamile kalanların fazla olması bu filmin de bir tedavi aracı olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Doktorlar bunun nedenini çok basit bir şekilde anlatmışlardır.


Rahim Filmi Çekildikten Sonra Hamile Kalınır mı?

HSG yani rahim filmi çekildikten sonra hamile kalanlar oldukça fazladır. Bunun bir kaç tane nedeni vardır. Filmi çektirme amacı rahim içini ve tüpleri incelemek olmasına rağmen filim çekildikten sonra hamile kalınması çok ilginç bir durumdur. Doktorlar bunun nedenlerinden en önemlisinin rahim içerisine basınçlı bir şekilde verilen kontrast madde olduğunu söylemektedir. Bu maddenin tüpler içerisinden  geçebilmesi için basınçlı bir şekilde verilmesi gerekir. Bu basınçla birlikte verilen madde tüpler içerisindeki küçük yapışıklıkları açar, mukus tıkaçları ve pıhtıları temizleyerek gerçek bir rahim temizliği yapar. Bu temizliğin ardından spermler çok rahatlıkla yumurtaya erişirler. Yumurta sorunsuz bir şekilde döllenir ve istenilen sonuç elde edilmiş olur.
Bir çok araştırmacı ise rahime verilen kontrast maddenin iyotlu olmasından dolayı yaşanan kimyasal etkisinin dolaşımı hızlandırdığı söylenen madde aynı zamanda da rahimi uyarmaktadır. Rahim mukozası uyarılır ve embriyonun rahime tutunması kolaylaşır.
Bir diğer sebebi ise rahim içerisine verilen bu madde antimikrobial özelliği olmasıdır. Antimikrobial olduğu için tam bir rahim temizliği yapmaktadır. Rahim filmi çekildikten sonra hamile kalanlar bu sebeplerden dolayı çok fazladır.
Rahim Filmi Çekildikten Sonra Hamile Kalanlar

Rahim Filmi Neden Çekilir

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara rahim içi durumunun teşhisi için çekilir. Uygun tedaviye başlayabilmek için kadının rahim ve tüplerinin durumuna bakılır. Tüpler açık olmayabilir. Rahim içerisinde bazı sorunların olması durumunda boşa zaman kaybı yaşanmaması için önce bir rahim filmi çekilir ve neticesine bakılır. Embriyonun oluştuktan sonra rahim içerisinde tutunup tutunamayacağına bakılır. Doğuştan gelen bir çok sorun yada sonradan oluşan sorunlar tespit edilir. Genelde tüp bebek tedavisi öncesinde yapılan tetkikler arasındadır. Bu tetkikle birlikte zaman kaybı yaşanmadan en uygun tedaviye başlanır.
  • HSG ancak doktor onayı ve isteği ile çekilebilir,
  • Tıkalı mukus tıkaçları basınçlı kontrast madde ile açılır,
  • Tıkalı kanallar açılır,
  • Birikmiş pıhtılar temizlenir,
  • Yapılan bu rahim temizliği ile yumurta ve sperm rahatça döllenebilir,
  • Tüp bebek tedavisi öncesi yapılması gereklidir,
  • Rahmin durumu tam olarak anlaşılır,
Rahim filmi çekildikten sonra hamile kalınır mı sorusunun cevabı aslında çok nettir. Tetkik için yapılsa da çok olumlu yanları vardır. Tüpler için de son derece olumlu olan bu yöntem uygulandıktan sonra hamile kalan bir çok kadın vardır. Tüp bebek merkezlerine baş vuran bir çok kişi bu filim çekildikten sonra başka bir tedaviye ihtiyaç duymadan hamile kalmaktadır. Elbette bu yöntem hamilelik için sorunu olmayan kadınlar için geçerlidir. Yumurtlamada yada rahim içerisinde sorun yaşayan kişiler için geçerli değildir. Tüplerin tıkalı olması durumundan dolayı hamile kalamayan kadınlar için son derece faydalıdır. Bu işlemde tüpler temizlenmekte ve açılmaktadır. Olumlu yanları çok fazladır.
HSG Ne İçin Çekilir?

HSG Ne İçin Çekilir?

  • Bu yöntem aynı zamanda kürtaj olan bir kadının kanamasını durdurmaktadır,
  • Kısırlık tanısının tam olarak konması için bu filmin çekilmesi gereklidir,
  • Tüp kanallarının tıkanıklığının kontrolü için gereklidir,
  • Rahim içi yapışıklığı olan kadınların tedavisinde ve teşhisinde çekilmektedir,
  • Rahim tıkaçlarının temizliğini sağladığı için çekilir,
  • Bazı durumlarda tekrarlayan düşüklerin nedenlerinin saplanmasında çekilmek zorundadır,

HSG Çekimi Ne Zaman Yapılır

  • Adet kanaması bitmiş olmalı ve rahim temiz olmalıdır
  • Enfeksiyon olmaması gereklidir, bu sebeple doktor muayenesinden sonra onay verilir ise çekilebilir,

HSG Nasıl Çekilir?

Bu film Kadın Doğum Uzmanı ve Radyoloji Uzmanı tarafından çekilir. Jinekolojik muayene yapılıyor gibi hasta yatırılır ve işleme başlanır. Rahim içerisine kapsül adı verilen bir alet ile girilir ve bu aletin ucuna enjeksiyon yerleştirilir. Basınçla birlikte kontrast madde rahim içerisine verilir. Verilen bu sıvı ile görüntü alınmaya başlanır ve bu işlemle birlikte röntgen filmi de çekilir. Bu yöntem anestezi gerektirmeyen basit bir uygulamadır. İstenir ise basit bir anestezi de yapılabilir.
Rahim Filmi Çektiren Ve Hamile Kalanlar

Rahim Filmi Çektiren Ve Hamile Kalanlar

Rahim filmi çektiren ve hamile kalanların sayısı oldukça fazladır. Film çekildikten sonra hafif bir kanama olabilir. Bu kanama eğer şiddetlenir ise mutlaka doktorunuza baş vurmanız gereklidir. Adet kanamasının erken gelmesi ve adet gecikmesi film sonrasında normal sayılır. Gecikme yaşayan kişilerde film sonrası gecikmeler normal sayılsa da gene de bir kaç hafta beklenmeli ve bir gebelik testi yaptırılmalıdır.
Bu yöntem ile gebe kalanların sayısı oldukça fazla olduğu için aslında çok faydalı bir yöntemdir. Ramin içi bu yöntemle temizlenir, rahim yapışıklığını açmak için de kullanılan yöntem hafif yapışıklıkları açabilir.  Rahim yapışıklıkları genelde kürtaj, sezeryan, miyom ameliyatları sonrasında kalmaktadır. Ameliyat sonrası rahim içerisinde bazı yapışmalar olur ve bu her kadında farklılıklar gösterir. Kimi yapışıklıklar bu yöntem sayesinde son derece çabuk açılır. Kimi yapışıklıklar için ise uygulanan başka yöntemler vardır. Tedavisi ve teşhisi için çekilen film sayesinde yapışıklığın boyutu ve yeri tespit edilir. Rahim içi yapışıklık tüpleri de etkilemiş ise spermin yumurtaya erişmesi mümkün değildir. Bazı yapışıklıklar çok fazla ise bebeğin yaşam alanı daraldığı için hamilelik ya hiç gerçekleşmez yada devamlı olan düşüklerle neticelenir. Rahim yapışıklığının bebeğin büyüyeceği kadar açılması hamilelik için son derece önemlidir. Rahim yapışıklığının belirtileri ise adet kanamasının az yada hiç gelmemesi, hamileliklerden sonra düşük olmasıdır. Bir çok kadın bu yapışıklıktan kurtulduktan sonra hamile kalabilmektedir. Bu sebeple de bu testler hamileliği gerçekleştirmese bile hastalığın teşhisinin konması açısından son derece önemlidir.
Tıkalı mukus tıkaçları açılır, tıkalı kanallar temizlenir, birikmiş pıhtılar var ise bu sayede onlar temizlenmiş olur. Aslında tam bir rahim temizliği yapılmasına neden olan bu yöntem çok başarılıdır. Kadınlarda gebeliğin oluşmasına engel ne var ise tespit edilir ve tedaviye bu sayede başlanır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için her yönden faydalıdır da denebilir.

Hiç yorum yok