Kasık Fıtık Ağrısına Ne İyi Gelir? | rnc8.org

Kasık Fıtık Ağrısına Ne İyi Gelir?

kasık fıtık ağrısı

Kasık Fıtık Ağrısı

Kasık fıtık ağrısına ne iyi gelir, kasık fıtığı ağrısı neden olur, kasık fıtığı ile ilgili bir çok soru sorulur. Kasık fıtığı, karın duvarının yırtılarak oradan iç organları dışarı çıkmasına denir. Kasık fıtık ağrısı ise buraya sıkışan iç organlardan dolayı yaşanmaktadır. Genelde bağırsaklar buraya sıkışır ve yoğun ağrı yaparlar. Bu bölge misket büyüklüğünden  portakal büyüklüğüne kadar farklı büyüklükler de şişebilir. İçeriye sıkışan organlar parmakla aşağı doğru itildiğinde yerine yerleşir. Kasık fıtığı tedavisi ancak yırtığın dikilmesi yada yama konarak onarılması ile yapılabilmektedir.


Kasık Fıtığı Ağrısı Neden Olur?

Karın duvarı fıtıkları arasında olan kasık fıtığı aslında çok ağrı yapmaz. Ağrı yapmasının tek nedeni burada bir sıkışma olmasıdır. Bazı dönemlerde bağırsaklar bu açıklıktan dışarı taşar ve burada sıkışma yaparlar. Sıkışmakla kalmaz bazen ise boğulma yaşanmasına neden olurlar. Bağırsak boğulması denen durumda mide bulantısı, baş dönmesi, çok şiddetli ağrı yaşanır ve hemen acil hastaneye gidilmelidir. Bağırsak burada düğüm olmuş da denebilir. Boşaltım sistemi işlevini göremez ve buradan ilerisi çalışmaz. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve acil ameliyat gerektir.
Sıkışma dediğimiz şey ise bu boşluğa iç organların kayması sonucu buradan dışarı çıkan bağırsak ve yağ dokularının bu bölgede sıkışmasıdır. Bu durum ağrılıdır ve kişi eli ile fıtığı içe doğru itmeye çalışır. Bu kramplar genelde yemek yedikten sonra artar. Hazımsızlık, gaz sancısı yani karın bölgesindeki basınç ağrıya neden olur. 
Sporcularda da kasık fıtığı çok karşılaşılan bir durumdur. Çok spor yaparlar ve aşırı kendilerini zorlarlar. Aşırı zorlanan kasık duvarı yırtılır ve fıtık olur. Sporcuların kas yapısından dolayı şişmelerden önce ağrılar olur. Yoğun ağrı hisseden sporculara yapılan testler sonrasında durumları anlaşılır. Adale yırtıkları fıtık oluşmasına neden olur. Teşhis MR çekilmesi sonucu ortaya çıkar.
kasık fıtık ağrısına ne iyi gelir

Kasık Fıtık Ağrısına Ne İyi Gelir

Kasık fıtığı ağrısının geçebilmesi için ameliyatla tedavi edilmelidir. Ameliyatla bu yırtık ya dikilir ya da yama konarak dikilir. Yama konarak tedavi edilir ise bir daha tekrarlaması çok mümkün olmaz. Kasık fıtığı ağrısına en iyi gelen şeylerden biri de egzersiz yapmaktır. Öncelikle fıtığın ilerlemesini önlerken ağrının da azalmasını sağlar. Egzersiz çok önemlidir ve en iyi egzersiz ise yürüyüştür.
Yürüyüş
Yürüyüş en basit hareket olmasına rağmen karın kaslarının 3 bölümünü de çalıştırmaktadır. Basit olmasına rağmen en etkili egzersiz yürüyüş yapmaktır.  Karın kaslarının alt kısmını, kaburgalarla bağlandığı kısmı ve pelvik bölgesi kaslarını ciddi bir şekilde çalıştırmaktadır. Yürüyüş yaparken en dikkat edilmesi gereken şey tempoyu bozmadan aynı tempoda yürünmesidir. Her gün 40-50 dakika yürüyüş yapmak karın kaslarının kuvvetlenmesine ve fıtığa çok iyi gelir.
Yüzmek
Yüzmek bir bedenin neredeyse tüm kaslarını çalıştırmaktadır. Tüm fıtıklar için en önemli spor yüzmektir. Mutlaka her gün 15-20 dakika yüzmek tüm fıtıklara ve ağrılarına iyi gelir. Yüzme sporu sonrasında yere düz sırt üstü yatıp kalçayı yukarı kaldırıp indirmek karın kasları için çok faydalıdır.
Bisiklete Binmek
Karın kaslarını çok zorlamadan yapılan en basit egzersizlerden biri de bisiklete binmektir. Gün içerisinde 45-50 dakika çevirebildiğinizce pedal çevirmek tüm karın kaslarını ve bacak kaslarını çalıştırmaktadır. Karın kaslarının kuvvetlenmesinde çok önemli yeri olan bisiklete binmek fıtıklara en iyi gelen egzersizlerdendir. Bisikleti olmayanlar evde bisiklete biner gibi bacakları ile pedal çevirebilirler.

Fıtık Ağrısına Sıcak İyi Gelir mi?

Sıcak karın kaslarının ve karın duvarının gevşemesini sağlar. Karın kaslarının gevşemesi ağrıların geçmesinde çok önemlidir. Uzanıp yattıktan sonra eliniz ile fıtığı geri itip bu bölgeyi sıcak tutmak ağrıların geçmesine çok faydalıdır. Fıtık ağrılarının hepsine sıcak iyi gelir. Sıcak uygulama sonrası üzerine ağrı kesici yağlardan sürmek de çok faydalıdır. Kasık fıtığı ağrılarının geçmesinin tek yolu ameliyat olmaktadır. Bu gibi uygulamalar ağrıların hafiflemesi amaçlıdır. Tedavi edici değil ancak hafifletici olabilir.
kasık fıtığına iyi gelen bitkiler

Kasık Fıtığı Tedavisi

Bu bölgedeki fıtık ya dikilerek yada yama konarak tedavi edilir. Ameliyat kapalı yada açık olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Son zamanlarda en çok kapalı olan ameliyat şekli uygulanır. Kesi izi çok daha az olan bu uygulamada küçük delikler açılarak kameralar yardımı ile içerisi görülür ve karın duvarı yama konarak dikilir. Yama konarak yapılan ameliyatta fıtığın yenileme olasılığı azdır. Yama konmadan sadece yırtığın dikilmesi ile yapılan ameliyatta ise yenileme olasılığı çok fazladır. 

Kasık Fıtığına İyi Gelen Bitkiler

Özellikle antibakteriyel yağlar fıtıklar için çok önemlidir. Lavanta yağı, susam yağı, ada çayı yağı, zerdeçal ve zencefil yağları ağrı kesici yağların başlındadır ve bu yağlar mikrop öldürür, bakteri oluşumunu engeller, yaraları iyileştirme özelliği vardır. Bu yağlar ile yapılan hafif bir masaj buradaki ağrıları hafifletirken içerideki hasarlı bölgeyi de onararak tedavi eder.
Lahana yapraklarını sıcak suya atın ve hafif bir şekilde haşlayın. Lahana yapraklarını hemen sıcağı sıcağına alın ve fıtığın üzerine sarın. Bu bölge bu şekilde yumuşar ve ağrılar çok daha aza iner.
Fıtık ağrılarının geçmesi için yapılabilecek en iyi uygulama hafif egzersizlerdir. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binmek karın kasları için çok faydalıdır. Bu gibi egzersizleri yapamayan en azından evde yarım mekik çekebilir. Yere yatarak bisiklet biner gibi pedal çevirebilir. Kalçasını yukarı doğru kaldırıp indirerek karın kaslarının çalışmasını sağlayabilir. Bu egzersizlerden birini yada bir kaçını yapmak karın kasları için çok faydalıdır.
Bu tür uygulamalar sadece ağrıların azalmasında faydalıdır. İçeride bir yırtık vardır ve bu yırtıktan iç organlar dışarı çıkmaktadır. Bunu iyileştirmenin doğal bir yolu yoktur. Ancak bu bölge dikilecek ve tedavi edilecektir. Bunun geçmesinin tek yolu budur.

2 yorum:

  1. Doğumda zorlanmadan sanirim kaşık fıtığı oldum.ameliyat yaptırmak istemiyorum.elime gelmeye başladı.napmam lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayriye hanım doktora gitmeniz gerekli. Ancak ameliyat kararına doktorunuz karar verebilir. Haslık durumunuza göre verilecek bir karardır lütfen ihmal etmeyin.

      Sil