Kahvedeki Kafein Hafızayı Güçlendiriyor | rnc8.org

Kahvedeki Kafein Hafızayı Güçlendiriyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, gelecekte yalnızca uyanmak için değil, hafızayı güçlendirmek için de kafeine ihtiyaç duyabileceğimizi gösterdi. Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, 160 deneğin hafızası 24 saat boyunca bu teste tabi tutuldu. Araştırma neticesinde kafein alan deneklerin hafıza testinde çok daha iyi sonuç elde ettiği kaydedildi. Bununla birlikte uzmanlar, kafeinin sinirlilik ve anksiyete gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

John Hopkins Üniversitesi’nde düzenlenen araştırmada normal hayatlarında kafeinli yiyecek ve içecek kullanmayan kişiler deneye alındı. Tükürük ve salgı örnekleri alınan deneklere, bir dizi resme bakmaları söylendi. Bundan beş dakika sonra da deneklerin bir kısmına 200 mg kafein tableti verildi. Diğerlerine ise kafein içermeyen plasebo tabletler verildi. Bir saat, üç saat ve 24 saat sonra tekrar tükürük örnekleri tekrar alındı. Ertesi gün iki grubun da önceki gün gösterilen resimleri anımsama kabiliyetleri test edildi.
kahvedeki kafein hafıza güçlendiriyor

Kahvenin Faydalarında Ortaya Çıkan Sonuç

Genel olarak 24 saat pek uzun bir süre olmasa bile, ayrıntıları hatırlama açısından uzun bir zaman sayılıyor. Unutmaların birçoğu, öğrenmenin ardından gelen birkaç saat içinde gerçekleşiyor. Deneklere gösterilen fotoğrafların bazıları orijinal resimlerden oluşurken bir kısmı da bilinçli olarak yeni konan ya da biraz değiştirilen resimlerden oluşuyordu. Kafein tableti alan gruptaki deneklerin, resimlerdeki farklılığı kolayca tespit ettiği görüldü.

Araştırmayı yürüten Prof Michael Yassa, “İnce farkları olan bu resimleri değil de standart hatırlama hafızasını kullanmış olsaydık kafeinin nasıl etki gösterdiğini ölçemeyecektik. Fakat bu malzemeler kullanıldığında beynin daha zor ayırt edici işlemler yapması gerekiyor. Buna model ayrımı diyoruz ve deneyimizde bu özgül işlemin kafein sayesinde güçlendiğini düşünüyoruz.” dedi. 

Kahvede Aşırıya Kaçmamak Gerek

Daha önce de kafeinin uzun dönemli hafıza üzerindeki etkileri incelenmiş fakat fazla bir etkisi görülememişti. Ancak bu araştırmada deneklere resimleri inceleyip ezberlemeye çalıştıktan sonra kafein verildi. Araştırmayı yapan ekip şimdi de kafeinin beyindeki etkisini görmek amacıyla “hafıza merkezi” olarak bilinen hipokampüs’te neler olduğunu inceleyecek.

Prof. Yassa, “Bu bulgulardan kafein içeren yiyecek ve içeceklere yönelme sonucu çıkarılmaması gerekir. Aşırı miktarda kafein olumsuz etkide bulunabilir” diyerek uyardı.

İdeal Kahve Miktarı

Yassa, “Her şey aşırıya kaçmadan yapılmalı. Araştırmamız 200 mg kahvenin düzenli olarak kafein almayan kişiler üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Düzenli olarak kahve içenlerde bu miktar değişebilir” şeklinde konuştu.

Oxford Üniversitesi’nden Dr. Anders Sandberg ise kafeinin çalışma esnasında dikkat toplama açısından faydalı olabileceğini, hafızayı güçlendirmenin en iyi yolunun ise düzenli uykudan geçtiğini, bu yüzden uyku öncesinde kafein almamak gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok