Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir? | rnc8.org

Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir? Göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır? Göbek fıtığı neden olur? Bu gibi bir çok soru bu sorunu yaşayan kişilerin sorduğu sorular arasındadır. Göbeğimizin tam ortasındaki göbek çukuru içerisinde oluşan fıtığın adıdır. Burada oluşan fıtık misket tanesi büyüklüğü ile  portakal büyüklüğü arasında değişmektedir. Kadınlarda hamilelikte çok sık görülen bu rahatsızlık bebeklerde de doğduktan sonra başlar ve genelde 2-3 yaşlarına kadar kaybolur.
Göbek Fıtığı Neden Olur

Göbek Fıtığı Neden Olur

Anne karnında annenin bebeğini besleyebilmesi için kordon bağı bulunmaktadır. Bu bağ bebeğin göbek deliğinde bulunur ve doğum sırasında kesilerek anne ile bağı koparılır. Bebek doğduktan bir müddet sonra kordon düdüğü, halk arasında ki ismi ile bebeğin göbeği düşer. Kordon düdüğünün düştüğü göbek gölgesi açıktır ve halka şeklindedir. Göbek halkası da denen bu halka bebek büyüdükçe daralır ve tamamen kapanır. Bazı kişilerde bu halka tam kapanmaz ve ileride açılarak göbek fıtığını oluşturur. Bebeklerde oluşma sebebi ise bu halkanın kapanmadan bu açıklıktan bağırsakların dışa doğru çıkmaya çalışmasıdır. Büyüklerde fıtığın oluşma nedeni ise bölgenin zorlanması, ağır kaldırmak ve aşırı kilolardır. Aslında bu bölge tam anlamıyla kapanmamış ve zorlanma neticesinde açılma yapmıştır. Hamilelikte çıkış sebebi ise göbek bölgesinin bebekten dolayı aşırı şişmesi ve büyümesidir. Büyüyen bebek göbek halkasının zorlanarak açılmasına neden olur. Bebeklerde görülen fıtıklar genelde bebek büyüdükçe kaybolur ve kendiliğinden iyileşir. Büyük bir çoğunluğu iyileşse de eğer geçmez ise ileride tedavi edilir.
Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek Fıtığı Tedavisi

Yetişkinlerde oluşan göbek fıtığı tedavisi ancak ameliyatla bu bölgenin kapatılmasıdır. Karın duvarı fıtıkları arasında olan göbek fıtığı tedavisi için bu bölgedeki yırtık ya dikilir yada yama konarak kapatılır. Dikilerek kapatıldığında ileride açılma riski vardır. Açılırsa da eskisinden daha büyük bir fıtık oluşmaktadır. Küçük olan fıtıklar genelde dikiş ile kapatılırlar. Fakat yama konarak yapılan ameliyatlar çok daha güvenilirdir. Fıtık büyüdükçe yama konarak tedavi edilmesi çok daha sağlıklı bir durumdur. Avrupa fıtık derneğinin önerdiği tedavi şekli de yama konarak göbek fıtığı ameliyatı yapılmasıdır.
Göbek gölgesi fıtığı genelde aşırı kilo yada zorlanma sonucu oluştuğu için hamilelerde oluşma sıklığı çok daha fazla olmaktadır. Bazı hamilelerde sezeryan ameliyatı sırasında kadın doğum uzmanı tarafından dikilmektedir. Oysa ki bu tedavi şekli yanlıştır ve sonrasında fıtık çok daha büyük bir yırtık ile oluşmaktadır. Sezeryan ameliyatında doktorun öngörüsü ile dikilen fıtıkları büyük çoğunluğu ileri de çok daha büyük bir şekilde oluşmaktadır.
Göbek fıtığı ameliyatları ise kapalı ve açık ameliyat olmak üzere iki farklı şekillerde yapılmaktadır. Açık olarak bilinen ameliyatlarda standart yamalar kullanılırken yeni çağın getirdiği teknoloji ile yapılan kapalı ameliyatlarda ise kompozit yamalar uygulanmaktadır. Kapalı ameliyatlar göbek bölgesinden delikler açarak kameralar ile bölgeye konan yama incelenerek dikilir. Kameralar eşliğinde yapılan kapalı ameliyatın iyileşme süreci de diğerine göre çok daha çabuktur. Kapalı ameliyatlarda teknoloji çok daha ileri seviyede olduğu ve konan yama farklı olduğu için maliyeti de diğerine göre bir miktar daha fazladır. Konan yamalar buraya dikilerek uygulanır ama ameliyatın gidişatına göre, hastanın fıtık boyuna ve hastanın göbek halkasının açıklığına göre bazen yamalar dikilirken vida da konulabilir. Vidalar ameliyatlarda kullanılan ve bağlantının çok daha sağlam olmasını sağlayan araçlardır. Özel olarak üretilen vida bir ömür boyu hasta içerisinde kalmaktadır. Bu sebeple ameliyat sonrası, ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzdan ameliyat raporu alınmalıdır. Bu raporda kullanılan vidanın markası, etiketi, ameliyatın nasıl yapıldığı ve yamanın hangi katmanda olduğu gibi özel ameliyat bilgileri yer almaktadır. Hasta bu raporu ilerde oluşabilecek sorunlar için muhafaza etmek zorundadır.
Açık ameliyatlarda hasta bir gece yatırılır ve durumu incelendikten sonra ertesi gün taburcu edilir. Kapalı ameliyatlarda ise genelde ameliyat günü hasta taburcu edilmektedir. Kapalı ameliyat sonrasında iyileşme süreci diğerine göre çok daha çabuktur. Açık ameliyat olan kişilerin çok daha dikkat etmesi, ağır kaldırmaması ve bir ömür boyu kendini zorlamaması, kilo almamaya özen göstermesi gereklidir.
göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir

Göbek Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir

Göbek fıtığı normalde ağrı yapmaz. Fakat buradan çıkan iç organlar burada sıkışma yaparsa hastanın yoğun göbek ağrıları olur. Bu ağrılar buradan çıkan bağırsakların katlanarak sıkışması sonucunda gerçekleşir. Bu aslında tehlikeli bir durumdur. İleri sıkışmalarda hasta çok yoğun ağrı yaşar, midesi bulanır, başı döner ve hemen acil olarak hastaneye kaldırılmak zorunda kalır. Acil bir müdahaleye gerek olan bu durumda hasta hemen ameliyata alınır. Bağırsak boğulması da denen bu durum en çok göbek fıtığı hastalığında oluşur ve dikkat gerektirmektedir. Bu sebeple tedavisi sadece ameliyatla olan bu rahatsızlık vakit kaybetmeden ve ihmal edilmeden ameliyat yapılmalı ve ileride bu gibi yaşanacak durumların önüne geçilmelidir.
Göbek bölgesinde oluşan açıklıktan çıkan iç organlar bu bölgeye baskı uygular. Bu baskı bazen ağıya neden olur. İç organlar açıklığa doğru ilerleme eğilimine girerler. Genelde çok yemek yendiğinde, kilo alındığında yani karın bölgesinde bir basınç olduğunda bu durum daha çok yaşanmaktadır. Kişiye yoğun ağrı veren bu durum ancak ameliyatla tedavi edilmektedir. Fakat kişilerin dikkat etmesi gereken durumlar da vardır. Ameliyat kararı alana kadar göbek fıtığı sorunu olan kişiler, ağrısı olmaması için bir çok şeye dikkat etmelidir.
Göbek Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer

Göbek Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer

  • Ağrı olmaması için ağır kaldırılmamalıdır,
  • Eşyaları oradan oraya itmemeli fıtığı zorlamamalıdır,
  • Özellikle kilolu kişilerin bir an önce kilo vermeye başlamaları ağrılarının azalmasında ve hastalığın seyri açısından önemlidir,
  • Ağrı olduğu zaman bacakları mideye doğru çekermek, fıtık ağrılarının azalmasında faydalı bir yöntemdir.
  • Mümkün olduğunca karın kaslarının kuvvetlenmesine yarayan egzersizler yapmalı ve bu egzersizleri yaparken de fıtığı zorlamamalıdır. Yarım mekik en çok yapılan egzersizlerindendir.
  • Hafif yemekler tercih ederek hazımsızlık gibi mide şikayetleri yaşamamaya dikkat etmelisiniz. Mide şişkinliği buraya baskı yapacağından az ve aralıklı yemek yiyerek mide sorunları yaşamamaya gayret etmelisiniz. Özellikle gazlı yiyeceklerden ve içeçeklerden uzak durulmalıdır. Bağırsak gaz sancıları göbek fıtığına çok yoğun baskı yapabilir.
  • Kabızlıktan kaçınmalı ve beslenme düzenini ola göre ayarlamalısınız. Bağırsakların çalışması için her gün hafif yürüyüşler yapmak çok faydalıdır. Kabız olmak özellikle ıkınmak fıtıklarda şişmeye neden olabilir.
  • Yoğun ağrı yaşadığınız zamanlar göbeğinizi ağrı kesici, antibakteriyel yağlarla ovarak masaj yapabilirsiniz. Bu yağlar lavanta yağı, susam yağı, ada çayı yağı, zerdeçal yağı, zencefil yağı gibi yağlardır. Ağrıların giderilmesinde, buradaki hasarın onarılmasında çok faydalıdırlar.
  • Göbek fıtığı korseleri genelde önerilmemektedir. Çok önerilmese de ağrılarınızın olduğu dönemlerde organları geriye doğru ittiği için takabilirsiniz. Bu korseler devamlı takılmamalıdır. Çünkü bağırsak boğulması yaşanması durumunda hasta bunu erken dönem fark edemez ve ancak yoğun ağrılar ile kötüleştiğinde anlayabilir. Karın kaslarının kuvvetlenmesini önlemesi de doktorların önermemesinin diğer nedenidir. 
  • Göbek bölgesine önceleri bir demir para konur ve bu para göbeğe bir tülbentle bağlanırdı. Paranın sertliği ile fıtık geri doğru itilir ve dışarı doğru çıkması önlenmiş olurdu. Bu yöntemi de doktorlar önermemektedir fakat fıtığın çok şişmesi durumunda işe yarayan bir yöntem olabilir.
  • Ameliyat olan kişilerin kendine çok dikkat etmesi ve özellikle 5-6 ay kendini çok iyi koruması gereklidir. Ağır kaldırmamalı, zorlayıcı hareketler yapmamalı, kilo vermeli, bir şeyleri itip kakmamaları ameliyatın başarısı açısından çok önemlidir.

Hiç yorum yok