Leptin Hormonu Nedir, Neden Yükselir | rnc8.org

Leptin Hormonu Nedir, Neden Yükselir

Leptin Hormonu Nedir, Neden Yükselir

Leptin hormonu; tokluk hissini yöneten ve tıbbi otoritelerce en yeni keşfedilmiş olan hormondur. Yemek yenildiğinde tokluk hissi yaşandığı anda bu hormon salgılanmıştır. Bu hormonun salgılanması için sık olarak ama az yeme tavsiyesi geçerli olmaktadır. Kişiler hızlı kilo kaybı yaşadıklarında bu hormonun seviyesi azalabilir. Dolayısı ile yeme ihtiyacı da artar. Egzersiz yapan kişilerde de bu hormonda azalma gözlemlenir. Bazı kişilerde Leptin direnci olabilir. Bu tespit edildiğinde, uzman tarafından çıkarılan bir beslenme programı ile direnç kırılabilir.
Leptin Hormonu Nedir, Neden Yükselir

Leptin Hormonu Nasıl Dengelenir?

Leptin hormonunu azaltmak veya yükseltmek istenmeyen durumlara neden olabilir. Bilinçsizce böyle bir şey yapıldığında, kişi aşırı kilo alabilir veya aşırı kilo vererek sağlığını kaybedebilir. Bu nedenle, leptin hormonu dengelenmelidir. Bunun için de yapılacaklar bellidir. Kişi, bu hormonu dengelemek için en az 7 saatlik deliksiz bir uyku çekmelidir.

Gece uykusunun önemi bilinmeli ve gece uykusu iyi alınmalıdır. Sabah kahvaltılarında mutlaka yeşil sebzelere, protein içeren gıdalara ve cevize yer verilmelidir. Omega 3’ün yeterli seviyede alınması ve keten tohumu tüketimi de bu hormonu dengeleyecektir. Lifli gıdalar bolca tüketilmelidir ve egzersiz programı muhakkak yapılmalıdır. Öğünlerin aralarında yağlı ve iştah açan gıdalardan kaçınılmalıdır. Bunun yerine keten tohumu ve yeşil çay ikilisi tüketilebilir. Stresten ve sıkıntıdan tamamen uzak durulmalıdır. Stres halinde vücut mutluluk hormonu üretmek ister. Bunun için de şekerli ve zararlı gıdalara istek artabilir. Zincirleme olarak leptin hormonu da azalacaktır.

Kişi bu şekilde zararlı ve kilo aldıran gıdalara yönelebilir. Gün içindeki ana ve ara öğünlerin aralarında ortalama 4 saatlik bir zaman olmalıdır. Ancak akşam yemeğinden sonra başka bir şey yememeye gayret edilmelidir. Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar su harici bir şey tüketilmemeli, düzenli uyunmalı ve bu iki öğün arasında 12 saatlik zaman bırakılmalıdır.

Hiç yorum yok