Katabolik Besinler Tablosu | rnc8.org

Katabolik Besinler Tablosu

Katabolik Besinler Nelerdir?

Öyle besinler düşünün ki yedikçe kilo almıyorsunuz ve hatta bunları yerken daha da kilo veriyorsunuz. Bilimsel olarak her yiyecek kendi içinde belli miktarda kalori taşır. İşte bazı besinler varki onları yediğimizde kazandığımız enerjiden daha fazla enerjiyi sindirirken harcatıyorlar bize. İşte bu tarz besinlerin literatürdeki adı katabolik besinler'dir. İnanılması zor değil mi ? Ama durum bu işte. Katabolik besinleri sindirmek için harcadığımız enerji onların bize verdiklerinden daha fazla..! Zayıflamanın tek yolu da bu değil mi zaten, "aldığınız kaloriden fazlasını yakarsanız kilo kaybedersiniz". Kilo vermenin en basit prensibi bu işte. Dolayısıyla gün içinde acıktığınız zamanlarda katabolik besinlere yönelip açlığınızı onlarla giderirseniz aslında yerken kilo vermiş olursunuz.
Katabolik Besinler Tablosu
Bazı besinler yüksek kalorilidir, örneğin çikolatalı kek. Çikolatayı nekadar çok sevsekte bize kilo aldırdığını ezbere biliriz. Sebebi yüksek kalorili besinleri yakmak zaman alır, öyle hemen yakamazsınız. Ama marul gibi düşük kalorili bir besini bünyeniz daha hızlı yakabilir. Vücudunuz sürekli kalori yakma halindedir. Hiçbir şey yapmayıp boş boş otursanız bile kalori yakarsınız.Tabiki fiziksel olarak bir aktivite yapmanız daha hızlı kalori yakmanızı sağlayacaktır. Gündelik yaşantılarımızın bir getirisi olarak monotonluk ve yorgunluk başka aktivitelere pek zaman bulamamamıza neden olmaktadır. Eğer bunun aksi olsaydı size tavsiyemiz devamlı yüzmeniz olurdu zaten.

Peki Nedir Bu Katabolik Besinler?

Örneğin bir elma kendi içinde 80 - 90 kalori bulundurmaktadır. Ama sizin vücudunuz elmadaki kaloriyi yakmak için ortalama 180 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu sebeple bir elma yediğinizde, vücudunuz kazandığından ortalama 100 kalori daha fazla enerji harcar. Demek ki neymiş, yabancıların söylediği söz doğruymuş : "An apple a day keeps the doctor away." Günlük yiyeceğiniz 1 elma size sağlıklı bir hayat kazandırıp doktor doktor dolaşmanızı engelleyecektir.

KATABOLIK BESINLER TABLOSU

Katabolik MeyvelerKatabolik Sebzeler
AnanasBrokoli
KavunHavuç
GreyfurtKereviz
PortakalSalatalık
ErikPatlıcan
ÇilekMarul
AhududuYeşil limon
KarpuzBiber
ElmaLimon
BöğürtlenTurp
Yaban mersiniTatlı patates
KuşkonmazDomates
ArmutKabak

Hiç yorum yok