Bacaklarda Ödem Nedenleri | rnc8.org

Bacaklarda Ödem Nedenleri

Bacaklarda Ödem

Bacaklarda Ödem

Bacaklarda ödem nedenleri bir çok sebepten kaynaklı olabilmektedir. En önemlisi kılcal damarlardan sızan sıvı, dokular arasında taşınan sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacaklarda ödem nedenlerindendir. Vucut ödeminin en sık görüldüğü yer bacaklar ve özellikle ayak bilekleridir. Bacaklarda ödem ilk başlarda uzun süre oturma, ayakta kalma ve ayakkabı giyerken zorlanma ile başlar ve ilerler. İlerleyen bacak ödemlerinde bacaklarda hantallaşma ve ağrılar çok sık görülmektedir. İhmal edilen bacak ödemleri ileri düzeylere geldiğinde günlük hayatı zorlaştırır ve başka hastalıklara da yol açarak çok önemli bir sağlık sorunu haline gelebilir. Bacak ödemlerinin oluşmasının bir çok nedeni vardır ve bu nedenlerin iyi tahlil edilerek araştırılması gereklidir.
Bacaklarda Ödem Nedenleri

Bacaklarda Ödem Nedenleri

Vücudumuzu etkileyen ödem iki farklı şekilde oluşmaktadır. Tüm vücudu etkileyen ödem ve kısmı ödem şeklindedir. İki bacak şişmesi tüm vücudu etkileyen ödem şekline girerken tek bacak şişmesi kısmi ödem şeklindedir. Tüm vücudu etkileyen ödemde bir hastalıktan,  varisler, kalp yetersizliği, guatr, lenfatik tıkanıklık, böbrek sorunları, aşırı tuz tüketimi, sürekli oturma ve hareketsizliğe bağlı gerçekleşebilmektedir. Oysaki tek bacak şişmesi, şişen bacak içerisindeki kan damarlarında bir tıkanıklık olduğunun habercisi olabilir. Ya da lenf akımının aksaması kaynaklı olmaktadır.
Hamilelikte de bacaklarda şişme çok fazla görülmektedir. Özellikle son aylarda bebeğin iyice ağırlaşıp aşağıya baskı yapması neticesinde çok görülmektedir. Hamilelikte oluşan ödem hamileliğin bitmesi neticesinde kendiliğinden yavaş yavaş geçmektedir.
Bacaklarda ödem nedenlerinden en önemsili de tuzdur. Günlük alınması gereken tuz miktarının fazlasını almak da ödem nedenidir. Bir gr tuz vücutta yaklaşık 200 ml yani bir bardak suya eş değer vücutta su tutarak ödem yapmaktadır.
Bazı ilaçlar vücutta su tutulmasına neden olmaktadır. Ağrı kesiciler, romatizma ilaçları özellikle kortizon ilaçları vücutta su ve tuz tutulmasını sağlamaktadır. Bu ilaçları içerken tuz almamaya çok dikkat edilmelidir. Tuz tutulumunu sağlayan bu ilaçlar bacaklarda ödem nedenlerindendir.
Böbrek hastalıkları özellikle vücutta çok fazla ödem yapmaktadır. Böbrek eğer yeterli çalışamaz hale gelirse vücutta ödem yapmaktadır. Böbrek hastalığı kaynaklı ödemlerde göz çevresi, eller ve bacaklar yani tüm vücutta ödem olmaktadır. Yer çekiminden kaynaklı en çok ödem bacaklarda görülse de sabah kalkınca gözlerde ve yüzde şişmeler de olabilmektedir.
Bacaklarda şişme en çok kalp ve damar problemleri yaşayan kişilerde görülür. Damar tıkanıklığı bacaklarda şişme ve ödem yaparak kendini gösterebilmektedir. Bu ödem tıkanıklığın yaşandığı bacakta kendini gösterdiği için genelde tek bacak şişmesi şeklinde olmaktadır.

Hiç yorum yok